Македонци хвърляха яйца по новооткрития български център в Охрид (ВИДЕО, СНИМКИ)

Македонци хвърляха яйца по новия български културен център в Охрид на името на „Цар Борис III”, съобщи БТВ.

Протестите срещу откриването на центъра са организирани от опозиционната партия „Левица” и подкрепени от ВМРО-ДПМНЕ. Едната улица около клуба беше отцепена още от сутринта и имаше засилено полицейско присъствие.

Снимка: БТВ

Демонстрантите викаха „български фашисти” и „татари”, имаше дори призиви за нахлуване в сградата. Протестиращите твърдят, че недоволството е срещу името – „Цар Борис III”.

Томе Блажевски, председател на Сдружение „Цар Борис Трети“, заяви при откриването на клуба, че регистрацията му е извършена с всички необходими документи, а изборът не име не е направен с цел провокация, а от уважение към българския владетел.

„Ние просто избрахме образа на цар Борис III като български цар. Не сме си и помисляли да правим някаква провокация. Живеем в Охрид, Македония. Не сме имали проблеми с хората. Всичко се политизира и това е“, коментира Блажевски.

Снимки: Оhridnews

Външното министерство в Скопие призова македонските граждани към „зряло и достойно поведение“.

„По повод обявеното откриване на новото сдружение на гражданите в Охрид, както и обществените призиви за изразяване на протест срещу него, Министерството на външните работи (МВнР) призовава всички граждани, политически и неполитически групи за зрели и достойно поведение, основано на зачитане на закона към всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, да упражняват конституционно гарантираната им свобода на сдружаване и свободно изразяване на мнение“, се казва в позиция на ведомството.

„Северна Македония, като демократична държава, в която свободите и правата на човека и гражданина са издигнати до нивото на основната ценност на Конституцията и държавността, ще продължи да защитава правото на всички граждани и общности да изразяват, подхранват и развиват своите етническата, културната, езиковата и религиозната идентичност, както и свободата на вярата, съвестта, мисълта и публичното изразяване на мисълта, посочват от македонското МВнР.

https://fb.watch/f-VKtMFR9Z/

https://trud.bg/