Малинов: Абсурдно е да се смята, че който е против ГЕРБ, е враг на България

Абсурдно е всеки, който иска проверка на действието на правителство, да бъде обявяван за враг на страната. Този похват идва от времето, когато не е имало опозиция. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов.

Задължение на всеки евродепутат е да поставя въпроси пред Европейската комисия. Искаме да сме сигурни, че по двете директиви са спазени всички европейски правила, защото тези проекти се изграждат с европейски пари. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ евродепутатът Светослав Малинов, който е сред членовете на Европейския парламент, поискали започване на наказателна процедура срещу България заради Национален парк „Пирин“ и магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле.

Искам да знам дали има нарушения по европейските директиви. Задал съм четири въпроса и се учудвам, че едва сега се открива това. Отговорите бяха – проверяваме, нещата сега са в българския съд, имаме съмнения, но нека да видим как ще приключат нещата в България, заяви Малинов.

В България корупцията е в такива размери, че ние трябва да се възползваме от европейските механизми. Ако оставим нещата в българския съд, пораженията за поколенията ще са големи, добави той.

Светослав Малинов посочи, че е готов да се включи и в атака срещу възобновяване на проекта за АЕЦ „Белене“. Ако, след като не се появи инвеститор, отново се променят условията и след като в парламента отново пълзи опит за гигантска кражба, няма да се поколебая да сезирам европейските институции. Преди 5 г. премиерът Борисов заяви, че проектът е опасен, вреден и грабителски. 5 г. по-късно този проект не е станал по-малко опасен, вреден и грабителски, подчерта евродепутатът.

Правителство като това на Борисов работи само под опасност от санкции и натиск. То винаги е на ръба да наруши европейските правила. Първото обвинение в национално предателство чух, когато се обявих срещу абсурдния проект за петролопровод Бургас-Александруполис. Сега този петролопровод го няма и морето е чисто, хората се разхождат спокойно в Морската градина. „Големият шлем“ на Първанов не е българският национален интерес, а руският. В момента ГЕРБ възстановява този „голям шлем“, заяви Малинов.

Малинов коментира и оценките за европредседателство: Преживях 14 председателства като евродепутат. Провели се само едно. Не сме добър пример за

Как ще влезем в чакалнята на еврозоната след една година. Смятате, че след като 10 години не сме изпълнили едно условие, ще го изпълним за една година, каза Малинов визирайки реформата на съдебната система

.

http://frognews.bg