Малко информация за отминаващата мега-история с пандемията

Малко информация за отминаващата мега-история с пандемията

Не ми се искаше да отварям стари рани и да връщам хората към месеците на ужас и директен тормоз от държавните власти и всякакви вещатели на злото. Но днес бях провокиран на улицата и някак си се почуствах длъжен да отговоря.
Всеки ден ме спират благодарни хора, а отделно много ми пишат, споделяйки за тежкото информационно затъмнение и едностранния поглед върху това, което ни се случи.

Никога не съм омаловажавал нито вируса, нито тежкия изход за много хора, защото трябва и уважение към реалностите. Винаги целия ми персонален протест беше към безумните мерки, които в никакъв случай нито спомогнаха за ограничаване на разпространението му, нито в някаква степен спасиха хора. Мерките, плюс ваксините и кампаниите за тях просто удължиха във времето движението на вируса за да се стигне отново до това, което е в момента – класическо затихване на епидемия след преминаване през ЦЯЛАТА популация.

Та, на темата – днес на улицата говорих с адвокат, споделящ моите възгледи. Тръгвайки нататък се разминах с мъж на видима възраст 65-70 години с класически неглиже вид, който минавайки покрай мен подвикна – „Какво стана с ваксината, бе?“ Аз се усмихнах на грубия тон и се обърнах към него, а той без да спира продължи на висок глас – „Да да, с епруветка в ръка ще правиш цяла ваксина…“.

Дадох си сметка, че колкото и да се опитва човек да обяснява какъв е пътя на една ваксина, то винаги ще се намерят хора, които да са злонамерени, предубедени и зле настроени към това, което не разбират или неодобряват. Затова и в три изречения ще опиша фигурата, която споделям с вас.
Човешките корона-вируси са масово разпространени сред населението на света и през годините голяма част от 2-3 дневните кихания и кашляния се дължат на тях. Те не са силно патогенни и се изкарват леко като цяло. Затова и хората могат да бъдат разделени две основни групи, като процентите в тях варират в зависимост от литературните източници.

Едната група хора /дясната част на фигурата/ са изградили имунитет срещу тези вируси, които в огромна част припокриват антигенно като структура и пандемичния SARS-CoV-19. Затова и тези хора не се разболяват, независимо дали са ваксинирани или не. Хиляди са хората, живеещи сред боледуващи от вируса без дори да имат симптоми. Това, че част от тях са ваксинирани ни променя нищо, така че много от ваксинираните, които се гордеят, че не са се разболяли поради ваксинацията е много вероятно просто да са сред тази група хора, които си имат изграден базов имунитет.

Втората част от хората нямат базов имунитет към корона-вирусите, изграден през годините. Тези хора са в няколко много разнородни групи: едни от тях нямат активен социален живот, не се срещат с много хора или живеят в малки населени места и затова не са се срещали достатъчно често с много по-безобидните човешки корона вируси; втора група хора не са изградили имунитет по генетични причини – доказаха се много фактори, които в големи групи от хората не работят и без които не се изгражда имунитет не само към тези вируси, но и към други вируси и бактерии.

Такъв един фактор е генетичен дефект в синтеза на Интерферон от I тип, без който не може да стартира нормален имунен процес за защита от вируси, като 3% от населението имат този дефект. Като съберем и другите такива фактори се оказва, че доста хора просто не могат да изградят нормален имунитет и затова боледуват често. Ваксинацията на тези хора не променя нищо, защото те и срещу ваксината няма да реагират по горе-изброените причини.

Друга рискова група са хората на терапия с имуно-супресори. Освен хората с туморни заболяваниня или трансплантации, при които това е абсолютен факт, страшно много хора с автоимунни заболявания или с алергии също са с генерална или локална супресия – ясно е, че и тези хора няма да могат да изградят нормален имунитет и да реагират на вируса адекватно. При тях също ваксинацията не би променила нищо ако в този момент са на терапия. И не на последно място, огромна рискова група са хора с хронично възпаление, като в тази група са всички автоимунни болести, най-вече диабет /първи или втори теп/, както и хора с наднормено тегло. Там патологичните характеристики на реакцията спрямо вируса се натрупват и припокриват с патологията на заболяването, което прави страшно драматично заболяването с този вирус, но и със всички други, разбира се.

Моля, имайте предвид, че фигурата е за научна публикация, която скоро ще бъде използвана.
И накрая само с две думи за ваксината – няма ваксина по света срещу каквото и да е, която да не е започнала от 1 епруветка.

Оттук нататък от държавата и политиката зависи дали ще остане на ниво епруветка или ще бъде реализирана. Това не зависи от учените, а от много други неща и хора.

Андрей Чорбанов