Манолова: ​Има възможности за кражби на земеделски земи заради пропуски в закона

Законови промени против злоупотребата със земеделски земи предлага омбудсманът Мая Манолов. Повод за това са десетки жалби на земеделски производители и собственици на земя за порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти без тяхното знание и съгласие.

„През целия август се занимаваме с болезнения проблем за земеделските собственици. Има пропуски в законодателството, които ние образно нарекохме „черни дупки“. Измамници отдават под наем земите на земеделски собственици и без проблем заверяват тези документи при нотариус“, обяви Мая Манолова пред БНТ.

Според нея също така правото на собственост на хиляди български граждани е нарушено и измамите със земите се случват със съдействието на закона.

„Министерството на земеделието реагира изключителна адекватно, като не регистрира такива договори“, коментира още националният омбудсман.

Според Манолова проблемът възниква заради отпадналото изискване за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Днес тя свиква обсъждане на промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата

Манолова: ​Има възможности за кражби на земеделски земи заради пропуски в закона

cross.bg

loading...