Мариус Куркински: Българите са умни, но не тези в институциите

„Българите са много умни хора, особено не тези, които се появяват в публични пространства и по светски събития или ръководят дадени институции”. Това каза Мариус Куркински. Българският актьор разказа за себе си и своя поглед върху изкуството. На 19-ти април в зала 1 на НДК той ще представи за 100-тен път своя моноспектакъл „Черното пиле” по разкази на Николай Хайтов.

„Очаквам според това, което ми се е случило през деня, в града в който съм пристигнал, преживяванията ми с хората – да ми се случи нещо нова на сцената”, каза още Куркински пред Нова телевизия. За него това да си сам на сцената дава свобода в комуникацията с публиката, но било необходимо да го развиваш – „никога да не оставаш на едно и също духовно стапало”.

„Това е каторжна професия, само че на чувствата” – така актьор определи своята професия. За него това е едно постоянно предлагане на „себе си и душата си” на публиката. „Разкриване, разголване – не брутално, а промислено”, добави актьорът. Казва, че обича произведенията на Хайтов защото били автентични български текстове и попаднали по директен път в сърцето му.

За него е важно да се достигне радостта и споделянето на мига с публиката. Споделя, че когато сгреши, се самоизяжда, но успял, пак чрез театъра, „да пребори доста демони”. „Моно спектакълът ме беше превърнал малко в егоист/…/Задължително е да се приземиш”, добави той.

„Най-добре за мен разказва „Клавдий” от Хамлет – в един момент той се осъзнава и казва „Как човек ще бъде опростен ако не се откаже от греха си?”. Опитвам се да се моля не само за себе си/…/и както и казва в Христос в Евангелието – „Молете за враговете си”, каза актьорът.

.

frognews.bg