Мартин Димитров: Страната ни е пропуснала огромна печалба!

Посочва като огромна грешка отказа на седемте американски танкера с газ

Доскорошният депутат от Демократична България Мартин Димитров представи на публиката търговска въртележка с газа и заяви, че страната ни е пропуснала огромна печалба.

Служебното правителство можеше да продаде газа от 7-те американски танкера и да спечели много. В този ред на мисли в студиото на Нова нюз, той определя като голям гаф, че това не е направено.

„Трябваше да ги купят, в най-лошият случай можеше да ги продадат с огромна печалба“, коментира икономистът.
Бе категоричен, че слотове за разтоварването и втечняването му има, противно на твърденията на служебния енергиен министър.

Според него нито служебната власт, нито президентът Румен Радев са си направили труда на най-високо ниво да разговарят с турските и гръцките власти.
В такава сложна международна ситуация се обажда президентът на президента, премиерът – на премиера. Но те поддържат такива контакти не на Запад, а на Изток, заключи той.
„Ако служебният кабинет обяви, че приема пращане в рубли към „Газпром“, ни прави уязвими пред арбитраж“, категоричен бе той.

Мартин Димитров определи като огромна грешка, която води след себе си съответните последствия и това, че служебният кабинет тръгна към Москва.
Ако Москва не ограничаваше нарочно количествата и не спираше доставките, днес нямаше да я има тази криза.

Той припомни, че Русия започна да прави тези врътки още преди да нахлуе в Украйна.
„Нерационално звучи да казваме, че нямаме друг избор, освен да тичаме при този, който е виновен за високите цени“, категоричен е Димитров.

„Разписаното в договора с „Газпром“ до края на годината не е гарантирано, цената на газа зависи от текущата борсова цена, а тя всеки ден се вдига именно защото Москва ограничава нарочно доставките. Затова е огромна грешка, че не купихме 7-те танкера с американски газ. Тяхната цена зависи само от борсата зад Океана, която не е зависима от Москва, заключи политикът.
Източник: standartnews.com