Маски и изолатори вместо цветя и песни!

Всуе търсихме и очаквахме казионните синдикати да вземат участие в протестите, които разтърсват страната вече повече от два месеца. Всуе…

И ето, преди началото на учебната година синдикат “Образование” към КТ Подкрепа излезе се меко казано странно искане и препоръка. Глоба от 1000 лева за родители, които не приберат болното си дете в рамките на един час…

Не се чудете и не се хващайте за главата! И двата казионни синдиката бъкат с „невероятни“ идеи и инициативи, които нямат нищо общо със синдикалната дейност. Като почнеш от награди за учител на годината, през най-социално отговорен директор на училище, до глоби на родители и какво ли не още.

Само ако разгърнете страниците на произволно избран вестник на СБУ ще имате чувството за пътуване обратно във времето. Възхвала на отдавна, ама много отдавна прехвърлила пенсионната възраст председателка на СБУ, всевъзможни инициативи и уж иновационни практики. Няма да откриете нищо със синдикална тематика, казус или трудово-правна консултация за учителите.

Същата работа е и при синдикат “Образование” към КТ Подкрепа. Беззъб, мимикриращ синдикат, отдавна откъснал се от проблемите на учителството.

Решиха тези проблеми и се захванаха да глобяват родителите. Това предложение, че е абсурдно, спор не може да има. Родителите няма как да приберат болно дете в рамките на един час, особено в големите градове. Това е повече от ясно. Това предложение, на този синдикат отново показва липсата на визия и желание за синдикална дейност и борба.

На учителството отдавна му е ясно, че от казионните синдикати полза няма. Учителството отдавна е потънало в дълбока апатия и когато стане дума за липсата на синдикална подкрепа, учителите махват с ръката и казват: ”Оставете ги! Да правят каквото знаят!” Ще се запитате защо тогава учителите членуват в тези синдикати? Когато им се поставя този въпрос, учителите в голямото си мнозинство, отговарят : “Заради допълнителната отпуска по КТД.” Отпуска, която те всъщност си плащат с членския внос. Апатия и рутина.

И никой отдавна не поставя въпросите за:

– Мандатността на директорите, които се превръщат във феодали

– За ширещата се корупция в училищата със закуските за малките, избора на туроператорска фирма за ученически екскурзии, мафията с учебниците, пуснала метастазите си в МОН

– Паразитността на РУО-тата

– Абсурдността на квалификацията на учителите, която се извършва много често от хора отдавна откъснали се от образователната система

– Остарялата материално-техническа база на училищата

– Изоставането в дигитализирането на образованието

– Порочната система на оценяване

– Натовареността на програмата с теория

– И още много други.

Но има и добри новини в началото на учебната година. Появата на нов, млад и борбен синдикат, АРК. А за казионните ще кажем – те толкова си могат, а и доста се оядоха.

Случващото се днес в училищата показва не само безумието на властта и МОН. Това за съжаление показва и нивото на готовност на учителството за съпротива на това и всяко друго безумие.

Въпреки това, на добър час, деца!

В. Георгиев, учител

loading...