МАФИОТСКИ РИТУАЛИ В БЕЛИЯ ДОМ

**** Нов удар срещу Тръмп от висш американски сановник

**** Той ме извика в „Тръмп тауер” и ми поръча да „извия врата на пусналите тези твърде неблагоприятни за него твърдения, ако има и шанс едно на сто съпругата му Мелания да ги приеме сериозно“.
И започна да обяснява защо не е възможно, като каза, завършвайки, че смята да ме помоли да разследвам обвинението, за да докажа, че това е лъжа. Казах му, че това зависи от него.
(бел. става дума за проститутките и „златния дъжд” в Москва, посочени във фалшивото досие на Тръмп)
**** Тръмп категорично отрече твърденията, запита, реторично, предположих – дали той изглеждаше като човек, който се нуждаеше от услугата на проститутки,
**** На обяда после инаугурацията Тръмп ми каза „Необходима ми е преданост. Аз чакам преданост” – изискване, като на церемонията за посвещаване на Сам Бика (Гравано) от Коза Ностра” (бел.: Гравано – герой от „Кръстника” на Марио Пузо) .
**** Мълчаливото обкръжение, което се съгласява с всичко. Босът, от когото зависи дали е ден или нощ. Клетвите за вярност.
**** Възгледът за света, според който всички са против нас. Всевъзможни лъжи – малки или големи, в услуга на нещо като кодекс за вярност, който поставя организацията над морала и истината
**** Този президент е неморален, откъснат от истината и институционалните ценности. Неговото лидерство е фокусирано върху егото му и личната вярност.
**** Той е отявлен лъжец, действащ под влияние на своето его и е построил около себе пашкул от алтернативна реалност, с която енергично омотава всички свои сътрудници.
.
Това са някои цитати от книгата на бившият директор на ФБР Джеймс Коми. На 17 април тя ще се появи на пазара, а днес беше рекламирана от редица американски медии. Казва се „Върховната лоялност: истина, лъжи и лидерство“ (A Higher Loyalty. Truth, Lies and Leadership, Flatiron Books).
.
Това е втора поред книга на тази тема. Първата беше на отговорния бивш сътрудник на Белия дом Майкъл Улф „Огън и ярост. В Белия дом на Тръмп“ (Fire and Fury: Inside The Trump White House). Тя вече е издадена и на български.
.
Освен това Коми отбелязва и факта, че никога не е виждал настоящия американски президент да се смее, което според него показва „дълбоката несигурност на Тръмп, неговата неспособност да бъде уязвим или да рискува себе си, оценявайки хумора на другите, което за един лидер е наистина много тъжно, а за президент – малко страшно“.
.
Коми отбелязва, че за разлика от Джордж У. Буш и Барак Обама, Тръмп и екипът му съвсем откровено са говорили за преговори и политически стратегии пред него като ръководител на разузнаване. С това поведение напомняли на мафиотски клан, който иска да въвлече всички около себе си като съучастници.
.
В свой туит Джеймс Коми написа:
„Г-н президент, американският народ ще чуе историята ми съвсем скоро. Те ще могат за себе си да преценят кой е почтен и кой не“.
.
Републиканската партия пусна онлайн сайт „Коми лъжецът“ с подборка от цитати на политици, уязвяващи бившия шеф на ФБР като лъжец и нагаждач.
.
––––––-

Все по-ясно е, че почтеността, за която пише в Туитър Джеймс Коми, въобще отсъства.

След обиските при личния адвокат на Тръмп появата в този момент на тази втора книга е свидетелство за решителното сражение за получаване на обществено одобрение по процедура за евентуален импийчмънт на президента. Аз съм на мнение, че с такива похвати то няма да успее.
.
Случващото е показателно за яростното противоборство на частите от американските елити, които водят борба «кой-кого» без скрупули и без капка грижа за националните интереси на САЩ.
.
Миналата година през юни Владимир Путин заяви, че Москва е готова да предостави на Джеймс Коми политическо убежище, ако в САЩ започнат да го преследват по политически мотиви.
Сега в Кремъл ще пият шампанско, подозирам, че дори въздържател като руският президент ще се чукне. И в Пекин ще чукнат кристалните чаши. И в Техеран. И в Пхенян. И къде ли не…
Въобще много американофоби по света ще празнуват. А може би и някои съюзници.
Защото се знае, че онова, което си направиш сам, никой друг не може да ти го стори.

Григор Лилов

Снимка на Grigor Lilov.