Мая Манолова: Българите са ходещи роби на Топлофикация

Българите са ходещи роби на „Топлофикация”, които си ходят с едно парно, закачено на крака.
Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова.

„Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво е плаща. Тогава, когато има повреди и хората да стоят на студено, „Топлофикация“ да бъде така добра да им плаща за причинените неудобства”, обясни тя.

Манолова се ангажира да помогне на хората в Перник, които за пореден път от близо седмица са без парно и топла вода, да получат обезщетения за дните на студено.

Перничани разказаха, че проблемът е от години, а в момента температурата в жилищата им е около 16 градуса. Затова и са принудени да се отопляват с печки.

Кметът на Перник Вяра Церовска е сезирала КЕВР, областния управител и редица държавни институции за извършването на спешни проверки, които да установят защо Топлофикация непрекъснато спира парното и топлата вода, съобщи местният сайт „ЗаПерник“.

“За мен е неприемливо перничани да остават непрекъснато без отопление – освен частни потребители, това са и детски градини, училища, обществени сгради. Откакто е започнал отоплителният сезон парното спира няколко пъти, а в други дни бе хладко”, заяви Церовска.

Вчера тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на „Топлофикация-София“ и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството. Процесът бе заради отказа на изпълнителния директор Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията му по съдебен ред на омбудсмана.

„Спечелих делото и се оказва, че има институция, която е готова да осъди „Топлофикация София“, защото обикновено всички останали институции се разсейват“, коментира омбудсманът.

19min