Мая Манолова: В България нещата се случват, когато някой изкрещи

Ние обикновено сме държавата на невинните. Това заяви в студиото на „Денят започва” по БНТ националният омбудсман Мая Манолова по повод казуса с миньорите, които с една промяна с Кодекса за социално осигуряване внезапно бяха лишени от възможността да се пенсионират. Сега те трябва да работят още 10 години. Поправката важи от 1 януари 2018-а.

„Не бих казала, че от НОИ не са си свършили работата. Няма да е честно да хвърлим вината на някой от НОИ. Решението е минало през редица институции и обикновено решенията се взимат в парламента. Винаги н Народното събрание за миньорите са се водили дебати”, коментира Манолова.

По думите й става дума за няколко стотин души. Манолова е изготвила законодателно предложение, което да поправи тази несправедливост и ще го адресира до депутатите, които са от избирателни райони, където има подземни мини.

Днес националният омбудсман стартира нова кампания – за защита на правата на децата сираци. Повод за това стана гневно писмо до Дядо Коледа на Златина Хаджипанайотова – юрист и адвокат, майка на три деца. Тя се обръща и към Мая Манолова с конкретния казус, че деца с починал родител нямат право на пенсия от починалия си родител, ако не е имал 5 години трудов стаж.
Златина Хаджипанайотова гостува заедно с Манолова в студиото на БНТ.

„Законът има изисквания. Едно от тях е починалият родител да има 5 години трудов стаж. Ако няма, детето има право на персонална пенсия, която се отпуска единствено, че въпросният родител или настойник няма над 65 лева доход от минимално гарантирания доход. Държавата категорично лишава децата от пенсия. Сезирах г-жа Манолова, защото омбудсманът е институция, която се вслушва в молбите на гражданите. Заради нейната бърза реакция ние започваме една кампания за правата на българското дете”, каза Хаджипанайотова. Тя припомни и Конвенцията за правата на детето, според която детето не може да бъде дискриминирано на база икономическо и социално състояние на родител.

„Държавата наказва децата, защото родителят не е имал възможност да се осигурява. Имаме случай, например, на починала майка-студентка. Не е честно такова отношение към децата. Първо ще поискаме разчети, за да видим за колко деца става дума и колко спестява държавата
Защо всичко в България трябва да се случва, когато някой изкрещи? Защо институциите не реагират навреме?”, попита Мая Манолова.

Омбудсманът коментира и повишението на цената на водата от страна на КЕВР. „КЕВР е наистина независим орган и се съобразява само с интересите на монополистите. Цената на водата не е справедлива. Браво на прокуратурата, че обжалва решенията. С екипа на прокуратурата работим заедно.
Оптимист съм, че този път КЕВР ще изпие чашата със студена вода. Нечестното и незаконно повишение на цената на водата ще бъде отменено. Аз съм сигурна в това.”

Тя обясни, че е открила десетки нарушения при определянето на цената на водата. С големите числа обаче КЕВР не се е съобразила и единственият начин да го направят е чрез съда

Резултат с изображение за Мая Манолова

http://epicenter.bg

loading...