Мая Манолова: Пращайте сметките си за парно на премиера

Сметките за парно за март са исторически най-високи. Пратете тези сметки на премиера Борисов, който обеща евтин газ, а плащаме скъпо парно. Нека правителството да провери защо в сметките за парно не е отразено намалението с 40% на газа.

Това призова председателя на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова  в живо включване във Фейсбук.

„Правителството е органът, който трябва да провери сметките за парно за месец март и да проследи как се изпълнява нареждането на премиера за намаляване цената на газа. След обещанието на премиера Борисов на историческата дата 3 март, че газът пада с 40 % от 5 август 2019 г., то вече втори месец очакваме спад и в сметките за парно. Но това не се случва, а вече пристигат новите сметки за март и там увеличението, което виждат гражданите, е над 40 %. Тоест, вместо исторически най-голямото намаление, дойде исторически най-голямото увеличение на парното и вместо да получат пари, гражданите ще дължат пари“, заяви Манолова.

Тя попита Борисов дали още твърди, че е спекулирала с новината за цената на парното, след като от днес и прокуратурата проверява топлофикациите за високите сметки за парно.

Мая Манолова призовава министърът на енергетиката да направи проверка на сметките за парно за месец март и апелира да се предприеме преизчисляването им според обещаното от премиера намаление на газа с 40 %.

Според Манолова премиерът трябва да нареди отлагане с 6 месеца за плащането на сметките към топлофикациите, докато траят проверките и преизчисляването им с обещаното от премиера намаление.

„Припомняме, че според чл. 75 ал.1 т.2 от Закона за енергетиката министърът на енергетиката провежда предварителен, текущ и последващ контрол за техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти и прилагането на реда и техническите условия за топлоснабдяване, прекратяване на топлоподаването и прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия“, сподели  Манолова.

Информационен сайт „ДНЕС“

loading...