Медведев отправи люта закана към ООН

Той отбеляза, че организацията може да бъде сполетяна от съдбата на Обществото на нациите

Председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отправи люта закана към ООН. Той направи това от своя Telegram канал.

Медведев предупреди, че след реформата на Съвета за сигурност на ООН организацията може да претърпи съдбата на Обществото на нациите, което в крайна сметка беше разпуснато.

Такава бе реакцията на политика на изявлението на постоянния представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд за желанието да се обсъди реформиране на Съвета за сигурност на организацията, увеличаване на броя на неговите членове.
Според нея организацията трябва да отразява по-добре глобалните реалности, съществуващи днес.

Дмитрий Медведев обърна внимание на факта, че представителите на САЩ са за някои „компромиси в реформирането“ на Съвета за сигурност на ООН, както и за отказ от запазване на „статуквото“.

„Ако говорим за опит за хакване на правомощията на постоянните членове на Съвета за сигурност, предприети от Съединените щати в зоологическа антируска лудост, тогава те само ще се измъчат докато преглъщат праха. В противен случай ООН ще бъде сполетяна от съдбата на фалиралото Общество на нациите“, разсъждава политикът.

По-рано Медведев реагира на призивите на украинския президент Володимир Зеленски да изключи Русия от Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН, като ги нарече опит за самопредставяне.
Според него Киев разбира невъзможността да изключи Русия, тъй като тя е правоприемник на СССР, който създаде организацията.
Източник: lupa.bg