Метани към Местан

Предизборната кампания тече с пълна пара. Ще чуем и ще видим какво ли не. Всички клипове и материали обаче трябва да отговарят на определени правила и всеки трябва да се съобразява с тях. Имаме Изборен кодекс и Закон за радиото и телевизията, ЦИК също дебне за спазването на разпоредбите.
„Предизборната кампания се води на български език.“ Лютви Местан явно обича да се движи по ръба и е решил за пореден път да изпробва властите покрай предизборната кампания на партия ДОСТ. Клипът, с който партията агитира за вота на 26 март, върви с турски субтитри по БНТ. Дали това е нарушение на Изборния кодекс или просто е заобикаляне на правилата? Или е чиста провокация? Отговор може да получим от ЦИК и СЕМ, които трябва да следят за предизборни нарушения. Докато ги чакаме да реагират, може да попитаме защо БНТ допусна да бъде въвлечена в тази изборна заигравка?
Дори ДОСТ да премахнат субтитрите, провокацията остава. Нима някой се съмнява защо на кадрите се вижда надписът от „Тюркян чешма“? При това на турски. Това не е ли нарушение на добрите нрави, не е ли онази клечка кибрит, която може да запали огъня на етническото напрежение и омразата?
Преди 3 години БНТ отказа да излъчи клип на „Глас народен“, в който „бият дузпата“ на окарикатурени политически лидери. Решението бе мотивирано с чл. 183 на Изборния кодекс – кадрите противоречат на добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Клип на „Атака“ бе свален от ефира на БНТ след решение на ЦИК. Видеото съдържа негативно отношение към ЕС и НАТО чрез съпоставка с православни ценности, решиха регулаторните органи. И замина в канавката – отново по чл. 183 от ИК. В същия текст пише, че е забранено използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост.
Видеото на ДОСТ не заплашва ли добрите нрави, мира и спокойствието у нас? Нима в БНТ не им прави впечатление, че новосформирана партия търси провокация за пореден път? Основанията за спирането на клипа са много – от агитацията на турски през използването на взривоопасен за етническия мир символ до ведрата крачка на турския посланик във видео за избори в България.
Май на някого не му стиска да спре абсурда. Мълчанието по този казус е вредно. БНТ можеше да откаже излъчването на клипа. Е, сигурно щяха да последват обжалвания и стойки от Местан и ДОСТ, но пък щяхме да видим дали институциите си тежат на мястото и дали правилата важат за всички. Стига метани за Местан! Загасете кибритената клечка, преди да е подпалила пожар.

Павлета Давидова

duma.bg

loading...