Методи Андреев: Русия отдавна не е онази братска държава

Твърди, че българските служби „са тежко пробити от руско влияние

Според новия доклад на ДАНС, публикуван вчера, България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес.

Русия ползва пропаганда и дезинформация, за да упражнява влиянието си у нас. През втората половина на миналата година е започнала мащабна хибридна кампания срещу разширяването на НАТО на изток и повишаване на влиянието на Русия сред други държави, сред тях и България, са изводите в документа на Държавната агенция „Национална сигурност“.

„Това, което излиза като доклади от ДАНС, ДАР и Военна информация, това са годишните доклади, които службите трябва да представят пред парламента. Когато се сформира парламентът след 2 октомври, вероятно ще ги разгледат депутатите. Такива доклади е имало и преди. Този път, това което излезе в медиите от трите служби, ми прави впечатление, че единствено в ДАР няма спомената Русия като източник на тези хибридни атаки и заплахи. Но по-важното е какво са дали в секретната част”, коментира пред Нова телевизия бившият член на комисията за контрол на службите и на комисията по досиетата Методи Андреев.

„Тази работа не е изненада. За всички стана ясно, че Русия не е онази държава – братска държава, която мисли за бъдещето и добруването на Българите и други народи по света. Видя се, че тя проявява един диктаторски режим. Тя започна една нелогична война в независима Украйна. Виждаме как рекетира света и Европа с газа”, подчерта Андреев.
Източник: standartnews.com