МиГ-29 И НАД ЧЕТВЪРТ МИЛИАРД ЛЕВА НАХАЛОСТ

Знаете за инцидента с падналия в морето наш МиГ-29 и пилота, който се издирва. Стискам палци да е жив.
И се питам защо катапултът не е задействал?
===========
Питам се и кога ще бъдат разкарани от всякаква държавна работа онези, които досега похарчиха повече от четвърт милиард – 275 млн. за ремонт на тези самолети.
Последният договор на стойност над 80 млн. лева (41,65 млн. евро) за ремонт в Русия сключи бившият вицепремиер Каракачанов. Още през 2018 г. За срок от четири години – т.е. до 2022 г. Сякаш ще се произвеждат нови съвременни самолети.
=============
Cпoрaзумeниeтo включвa дocтaвкa нa имущecтвo, рeмoнти нa oбoрудвaнe и нa 4 брoя двигaтeли РД-33, кoнтрoлнo-възcтaнoвитeлни рaбoти нa 3 брoя учeбнo-бoйни изтрeбитeли МиГ-29УБ. И с този последен договор – според съдържанието му пак ще сме без бойна авиация.

За капак руската корпорация забави ремонтите и няма да спази уговорените срокове. Нито е за първи път, нито ще е за последен. България претендира за закъснението неустойка от близо милион евро, но широката руска военна душа отпусна едва 1286 хиляди евро.(бел. – по моя информация са договорени, но още не са платени)
.
В момента от 16 самолета ще летят 6, възможно е и по-малко, като другите се използват за резервни части. Вместо поне 170 часа годишно или поне стотина нашите пилоти правят по тридесетина часа най-много във въздуха. И не всички от тях.
При такава ситуация катастрофите са са неизбежни и ще зачестят – както заради лоша подготовка, така и заради съмнителна техника. Например през 2017 г. се стигна до отказ на техниците и инженерите да обслужват машините и отказ на пилотите да летят с тях.
.
При това тези 5-6 самолета въобще не стигат дори за охрана на въздушното ни пространство. Изход има и е ползван неколкократно, когато оставахме с по 1-2 работещи самолети: въздушни патрули на НАТО.
Но по някакви идиотски съображения, а най-вече да не сърдим Кремъл, българските правителства бягат като дявол от тамян от такова решение. А то е необходимо, защото всички разчети сочат, че за надеждна охрана на небето трябват 16 самолета. Дори с новите F-16, които ще пристигнат догодина, ситуацията няма решение.

*** Предпоследната катастрофа с тези самолети беше през 2012 г. със загинал пилот. Първата – през 1994 пак със загинал пилот.
**** Последната сделка беше за ремонт на 8 самолета СУ-25, които гонят 40-годишна възраст.

Григор Лилов