Мика Зайкова със смразяваща новина

Тя отчита като грешка тавана върху максималния осигурителен доход

Мика Зайкова съобщи смразяваща новина за пенсионерите, свързана с доходите им от есента.

В ефира на БНТ тя заяви категорично, че няма пари за предвиденото увеличение на пенсиите през октомври.

„Още отсега е ясно, че за увеличението на пенсиите, което идва през октомври, няма откъде да намерим пари. Трябва ли да се вземе заем? Откъде ще дойдат тези пари“, попита тя.

Според нея едно от нещата, които трябва да бъдат направени е премахването на тавана върху максималния осигурителен доход, тъй като той създава бедни пенсионери.
„Не трябва да има таван върху максималните осигурителни прагове. Имаме момчета и момичета от IT сектора, да са живи и здрави, които взимат по 10-15 хиляди лева. Защо те трябва да са едни бедни пенсионери след време“, каза Мика Зайкова.

Освен това припомни, че като цяло картината с инфлацията е доста сложна. Ако голямата кошница не показва голям скок на цените, то в малката потребителска кошница, където са основните хранителни продукти той е 30-40%.

„Това показва, че бедните стават още по-бедни. ФЕД тръгна навреме да вдига лихвения процент и общата инфлация в Америка падна вече с 1%, а ЕЦБ закъсня. И причината е задлъжнялостта в еврозоната. Гърция има 192% дългове спрямо БВП“, припомни Зайкова.
В този ред на мисли тя припомни за пореден път, че за повишаване на доходите е най-важно да се увеличат инвестициите.
Източник: standartnews.com