Министър Росен Христов разкри кога ще се проведат преговорите с „Газпром“

Крайният срок за пускане количества по газопровода е 1 октомври

Енергийният министър Росен Христов заяви, че преговорите с „Газпром“ ще се проведат най-рано през следващата седмица, ако е нужно.

Това стана ясно от думите му по време на посещението му на комплекс “Мини Марица-Изток”.
Той бе категоричен, че е приоритет да бъдат набавени количества газ, които хората да си позволят да купят.

„Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще преминават, ще решим какво ще се договаря с „Газпром“. Ще вземем предвид и завършването на интерконектора. Не искам да влизам в преговори без да знам“, обясни той.

„Вече поискахме удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, очакваме отговор днес или утре. Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим“, увери Христов.

По думите му уговорката с „Авакс“ е да бъде представен линеен график за дейностите, оставащи да се извършат по интерконектора с Гърция.
„Крайният срок, в който да пуснем количества по газопровода е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост“, подчерта министърът.
Източник: blitz.bg