Министър Стоянов извади на показ скандални разкрития

Предшественикът му не е инициирал подобно заседание от месец май

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов направи скандални разкрития.

„Повече от 100 дни не е заседавал Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Специализираният орган издава лицензи и регистрации за дейности с продукти, свързани с отбраната. Административното блокиране от държавата е оставило десетки компании без възможност да развиват своята дейност – внос на суровини, жизненоважни за тяхната дейност.

Ресорното ведомство отбеляза, че след като служебният кабинет встъпи в длъжност бяха прегледани всички подадени заявления през изминалите месеци и на съвместно заседание, ръководено от него, общо 26 компании получиха своите разрешения и лицензи.

„Това е поредно закононарушение, с което сектор, в който десетки хиляди хора работят, е бил блокиран“, коментира министър Никола Стоянов.
Той поясни, че съгласно Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, на всеки 30 дни трябва да бъде свиквано заседание на специализирания орган. Въпреки законовите текстове, неговият предшественик не е инициирал подобно заседание от месец май.

Министър Стоянов проговори и за чуждестранен инвеститор, който поради административния произвол и неяснота дали и кога ще получи своя лиценз, е обмислял да напусне страната ни.
„Докато аз заемам този пост, министерството ще прави всичко по силите си да улеснява бизнеса и да насърчава инвестициите. Няма да допусна заради безхаберие да губим вече докарани нови производства в страната“, заяви той в заключение.
Източник: standartnews.com