Министър Стоянов съобщи ключови новини за „Газпром“

Той даде да се разбере, че страната ни не води преговори за нов договор, а за…

Икономическият министър Никола Стоянов обяви, че страната ни не води преговори за нов дългосрочен договор с руската компания „Газпром“.

Той подчерта, че единственото, за което преговаря България с „Газпром“ е за количествата по настоящето споразумение, което изтича в края на годината.

„Ако и от тях можем да купим количествата, които са на добра цена сравнително според договора, добре дошло. Ако не – ще се оправим и без тях“.
В този ред на мисли на министъра бе подхвърлена реплика от репортер, че цяла Европа се опитва да се откачи от Газпром, а ние… Той подчерта, че ние така или иначе също се откачаме от руската газова компания, тъй като договорът на страната ни с нея изтича през декември.

Той даде да се разбере, че може да се говори за завой към Русия, едва ако седнат да преговарят за дългосрочен договор с тях.
Основният въпрос в случая е дали ще успеем да си вземем количествата по договор тази зима, за да сме по-спокойни, а най-вече и заради това, че цената е добра.

Икономическият министър съобщи още, че се водят преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан.
Източник: standartnews.com