Министър Христов разкри задава ли се режим на тока

Този въпрос вълнува мнозина, предвид наближаващия отоплителен сезон

Служебният енергиен министър Росен Христов даде отговор на въпроса, който вълнува мнозина, а именно „Задава ли се режим на тока?“.

В Русе министърът на енергетиката заяви, че към момента се изпълняват редица тестове по интерконектора и всичко върви по план. В този ред на мисли той отбеляза, че се очаква още от 1 октомври по тръбата да потекат търговски количества газ, отбелязва Нова тв.

„Капацитетът на тръбопровода ще ни осигури пълната възможност да получаваме газ от Азербайджан, както е по договор. Това е едно от основните предимства на тази мрежа”, добави той.

„Крайният резултат ще бъде тръбопровод, който безопасно да транспортира необходимите количества газ. Капацитетът на тръбопровода ще осигури България да получава пълната възможност на газ от Азербайджан, който по договор е 1 млрд. куб. м за година и се подава равномерно през всичките 12 месеца. Това за нас е от изключителна важност, тъй като получавайки газ по този тръбопровод по договор получаваме доста по-оптимална цена“, посочи министърът.

По думите му това е едно от основните предимства на тази мрежа, като има възможност да се осигурява газ не само за България, но и за съседните държави.
По повод на обсъждания таван на цената на газа от Русия Христов коментира, че към момента няма конкретни изисквания на Европейския съюз.

В заключение Христов посочи, че не се очаква режим на тока и допълни, че енергийната ни система е в добро състояние.
Източник: standartnews.com