Мира Радева алармира за задаваща се несправедливост на вота

Тя е категорично против да има „половин избирателни права“

Социологът Мира Радева не скри разочарованието си от това, че столичани и жителите на големите градове в страната, са силно подценени в избирателните им права. Причина за това са несъвършенствата на пропорционалната избирателна система, коментира тя пред ИА „Фокус“.

„Аз бях особено възмутена, фрапирана, защото уж се занимавам с тази материя много години, но не очаквах, че са възможни подобни дълбоки изкривявания в българското изборно законодателство, каквито всъщност ваши колеги журналисти случайно може би или ровейки се, откриха.
Става дума за това, че да речем софиянци, а и въобще жителите на големите градове са силно подценени в избирателните им права“, подчерта тя.

По думите й са различни съотношенията на това какъв брой жители избират един депутат. В София спрямо един по-слабо населен район като Видинския, показа, че във Видин ние избираме един депутат със 17 000 гласа, а в София – с 35 000 гласа.

„Иначе казано, моят избирателен статус е наполовина избирател, а на хората от Видин е цял“, отбеляза Мира Радева.

„Това е ужасно несправедливо. Първо, защото аз не съм съгласна да имам половин избирателни права спрямо когото и да било в страната. Вторият момент е, че подобни обезлюдяващи се райони всъщност стават все повече в страната.
И третият момент е, че знаем, че големите градове като цяло и столицата събират едно по-младо, по-образовано, по-отворено, по-предприемчиво население, докато обратно – онези обезлюдяващи се райони, те са с по-възрастни хора, които са и по-ниско образовани, ако щете и чисто житейският им хоризонт е по-къс“, допълни тя.

Мира Радева заключи, че самата избирателна система поставя акцент върху избора на неперспективни социални слоеве.
Източник: novini.bg