Мира Радева: Като няма анкети в деня на вота, суверенът е ощетен

Наличието на информация е основата на всяка демократична система. В този смисъл свободата да се огласява каквато и да било информация в деня на изборите е път към демократизацията на обществото.

Още повече че на тази плоскост съществува определена неравнопоставеност. Добре известно е, че политическите партии плащат на социолози, за да получават такава информация в рамките на изборния ден. Тоест за част от обществото тази информация е налична, при това в пълния ѝ обем. За друга част от това общество обаче – за суверена, тази информация е забранена. А на всичко отгоре благодарение на тази забрана има една свобода за спекулации и слухове Така човек получава информация за хода на изборите от социалните мрежи, но не е наясно дали е достоверна и кой гарантира за нейната истинност. И се получава серия от конфликти. Разбира се, практики със съобщаване на изборни резултати през целия ден на вота има в големи страни с часови пояси. Но в други европейски страни няма такава практика – резултатът от изборите се обявява след определен час.

Всяка държава решава за себе си, но аз смятам, че не е лошо да се ликвидира неравнопоставеността, от една страна, между политици и бизнесмени, които са част от заинтересованите и често разполагат с тази информация, и от друга – суверена. Ако това неравенство се ликвидира, ще се изравнят шансовете на двете страни.

Възниква въпросът няма ли да повлияе на избирателите и как? Моят отговор е, че всяка такава информация влияе на избирателя според убежденията му. Ако той много силно иска да подкрепи определена партия и вижда, че тя не е с добри позиции, вероятно ще започне да звъни на близки и познати да гласуват. Други пък вероятно ще се демотивират и ще си кажат, че няма защо да ходят до урните. Тоест всеки избирател, потопен и в другите информации в изборния ден, ще вземе решението си за вот според собствената си съвест и убеждения. Според мен партиите на ръба на 4-процентната бариера ще се противопоставят на оповестяването на данни от социологически сондажи в изборния ден.

Известно е, че избирателите обикновено гласуват за някого, който има шансове да управлява. И когато вижда, че партия губи шансове да влезе в парламента, логиката е по-скоро да оттегли подкрепата си за нея. За малките партии това е загуба. Но от гледна точка на управлението на страната не е. Защото създава условия за по-стабилно управление и стабилизация на политическите субекти като цяло. Създава концентрация около играчите, които наистина имат шанс да бъдат в управлението, а не на онези, на които им е скимнало в последния момент да влязат в парламента.

http://24chasa.bg

loading...