Митрофанова направи извънредно обръщение към българите, след като ултиматумът ѝ изтече

Тя бе на среща с Теодора Генчовска

От руското посолство разпространиха информация на личната си Фейсбук страница малко след срещата на посланик Елеонора Митрофанова с външния министър в оставка Теодора Генчовска.

В 12 часа изтече срокът на ултиматума, който руската посланичка Елеонора Митрофанова бе поставила на страната ни. Тя бе отишла на среща с външния ни министър Теодора Генчовска в МВнР, малко след 12,30 часа.

Ето какво пише в изявлението на Митрофанова:

„Уважаеми граждани на България,
За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.
Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.“

Припомняме, че скандалът избухна след като България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители. В отговор на това руската посланичка заплаши, че ако правителството не отмени решението си за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас, тя ще се свърже с президента Путин и ще предложи скъсване на дипломатическите отношения.

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на кабинета на премиера (Лена Бориславова) с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание (НС). Теодора Генчовска каза, че нотата е изпратена до премиера и в МВнР очаква указания.

Коментар по темата направи и премиерът в оставка.
„Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя ултиматуми на българската държава. 70 наистина е сериозна бройка, но останалите 43 също са много. Ние имаме 12 души в Москва. Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Нашите отношения с Русия трябва да продължат. Никоя държава на трябва да поставя условия на независима България от днес за утре”, обяснява той.

blitz.bg