Мишлетата и ЕДНА МИСКА, ЕДНИ 7.2 МЛН. ЛЕВА, ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО, ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА АГЕНЦИЯ И ЕДНА КОРУПЦИЯ

Мишлетата и
ЕДНА МИСКА, ЕДНИ 7.2 МЛН. ЛЕВА,
ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО, ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА АГЕНЦИЯ
И ЕДНА КОРУПЦИЯ
.
7 милиона и двеста хиляди лева е стойността на договора.
Сключен без търг, с договаряне заради спешната нужда и неотложността.
https://app.eop.bg/today/175512?fbclid=IwAR18v2GDfS3KTxwS-9wqMvdk5sEY2cGwNyMOzN4phd2lnrGaZnjU8U7wM_w
.
В нея става дума за обещаните ни от властта коктейли от моноклонални антитела за борба с Ковида.
И за едно такова лекарство: Regkirona.
Става дума и за една „Мис България 2009” година
И пак за една – същата, но като „Мис Русия 2012” година
А понеже паметта е къса, става дума за известната Антония Петрова и съпруга й Ивайло Батинков. И за тяхното отрече. То е „Топ Хоспитал Сървис“ АД. Съпругът е собственикът, миската му – член на Борда.

Фирмата печели тази поръчка. Нищо лошо в това – фирмата си е фирма, миската – миска и да се правят аналогии, че бизнесът, в който се подвизава миска, е лош, е неуместно без доказателства.
Лекарството, което ще доставят – „Regkirona” е обещания ни от властта моноклонален коктейл.
6 000 опаковки за 2 000 пациенти.
.
То е ново лекарство, одобрено на 11 ноември от ЕМА – Европейската агенция за лекарствата. И почти едновременно с тази дата са завършени успешно разговорите за прилагането му тук, в България.
Прочетох всички материали във връзка с лекарството.
Например може да видите тук документацията на Европейската Агенция по лекарствата.
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/regkirona#product-information-section
Прочетох и докладите – например този:
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/regkirona-epar-product-information_en.pdf
.
*** И установих, че лекарството е в стадий на първоначални клинични изпитания, макар че ЕМА не го съобщава.
*** И правителството ни не го съобщава.
*** И фирмата с миската – доставчик не го съобщава.
*** И авторът и производителят на лекарството – южнокорейският концерн Celltrion не го съобщава. Неговият собственик Юнг Джин Сио е е мултимилиардер и най-богатият южнокореец.
.
Защо според мен лекарството е в най-самото начало на изследванията за приложението му върху хората.

1. Досега е изпробвано с рандомизирано изследване само на 1315 пациенти, половината от които са плацедо група. Т.е става дума за около 620 души, болни от Ковид, които са приемали лекарството.

2. 620 души са крайно недостатъчна извадка, за да се правят каквито и да сериозни изводи, камо ли пък убедителни за ползата и страничните ефекти.

3. Разпределението по възрастов признак и по без и със съпътстващи заболявания допълнително разслоява извадката в структурата й, за да се правят такива изводи.

4. Тези хора са разпръснати на няколко континента, а в случая: Европейският съюз, САЩ и Азия (кои са държавите в ЕС и Азия не е посочено). Дори това поставя под съмнение обявените резултати. Защото лекарските практики на различни континенти са доста различни. Това обстоятелство също не гарантира достоверността на резултатите.

5. Извадката от азиатци е под 1 процент – само десетина души. А на мен най-логично ми се струва, ако изпитваш лекарство, да го правиш и в болниците на твоята страна. Мисля, че на всеки мислещ човек му е ясно защо, а ако на някого му е неясно, ще го обясня, ако се наложи в коментар.

6. Исках да проверя и болниците, в което е проведено клиничното изпитание. Обаче те не са посочени. Подозирам, че договорите са сключвани с отделни лекари, а не с болници. Това прави каквито и да са изводи за лекарството крайно ненадеждни.

7. Отбелязва се, че общо 3 пациенти са починали (1 пациент, лекуван с регданвимаб – основната съставка в лекарството и 2 пациенти от плацедо групата). Плач – и господ не може да се произнесе, помага ли или не лекарството срещу смъртен изход от една страна, а от друга – може ли да вреди и да докара човек до смърт.

8. Цитат от доклада за лекарството: „Тъй като по-малко от 50% от пациентите в групата на плацебо са постигнали клинично възстановяване до ден 14, не беше възможно да се изчисли средното време до клинично възстановяване до ден 14. Въпреки това, може да се счита, че пациентите в групата на лечение с регданвимаб са показали съкратено време до клинично възстановяване от най-малко 4,73 дни в сравнение с плацебо групата”. Тези корейци и ЕМА наистина са повече от факири – няма как да изчислят ефекта, но са го изчислили.

9. Страничните ефект са алергични реакции, вкл. и анафилаксия (бърз и тежък животоопасен шок, довеждащ често и до смърт с опасност от смърт) Не е посочена степента и тежестта на тези реакции. Посочено е обаче, че при вливането трябва да се осигури лекарство наблюдение и след неговот завършване – 1 час.
.
Следователно имаме лекарство в най-първоначален стадий на клинични изпитания. Първата част е завършена, следва втората част от тези изпитания. Тя ще се проведе у нас, в България върху 2 000 души, разболели се от Ковид.
И в това няма нищо лошо.
_________________________________
§ Лошото е, че пациентите няма да знаят, че разтворът, който им вливат интравенозно, е експериментален.
§Лошото е, че досега няма държава, която да е е сключила такъв договор или болница по света, която да го е направила. Дори в родината на южно корейския концерн.
§ Лошото е, че за клинични изпитания производителят заплаща на онзи, който ги прави или на държавата (в случая България), а не обратното, както е в случая.
§ Лошото е, че тези 7.2 милиона лева са поредното потвърждение, че корупцията у нас изглежда нелечима.
§ Лошото е, че Европейската агненция по лекарствата също е неимунизирана срещу нея или форсира клиничните изпитания пред отчаянието от пандемията, пестейки факта за клинични изпитания. И гледа на България като на страна от третия свят, където всеки може да прави каквото си иска, стига да се договори с Властта.
_________________________________________
Мисля си, не дай си боже, ако умирам от Ковид, дали ще дам съгласието си за това лекарство. Вероятно, защото отчаянието ражда и последната надежда. И нерядко тя се сбъдва.
Но бих искал да знам!
Защото не съм лабораторната мишка за експеримент.
Макар че един световен концерн, една българска власт, една родна фирма и една миска ме броят като такава. И може би дори така ме брои и една Европейска агенция по лекарствата.
*** И за бога, ваксинирайте се най-сетне. Това боцкане ще ви спаси от тежко протичане и смърт.
*** Всеки, който си позволи да напише дори ред срещу ваксинацията, ще го изхвърля от профила ми. Компромиси с общественото здраве не правя. Знам несравнимо повече от вашите претенции и не крия никога истината. (за доказателство =====КОРОНАЧУМАТА: ЩО Е ТО?===== линкове към постове със знание, публикувана вчера, 29 ноември).

Григор Лилов