Младен Маринов: Няма да пускаме хора в София с основание „завръщане на адрес“

С премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб днес ще начертаем мерките за прибиране на софиянци след празниците. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Поздравявам всички християни с Възкресение Христово и да им пожелая в днешно време всички да сме здрави. Благодаря на патриарха и всички духовници за създадената организация по храмовете. Тя беше в синхрон с наложените мерки. България може би е единствената държава, която не заключи храмовете, което е исторически момент, тъй като вярата никога не трябва да угасва“, каза още той.

„Разбирам всички хора, всеки търпи несгоди. Никои от бизнесите няма да печели, но трябва да го изтърпим, за да се върнем към нормалния си живот“, поясни още Маринов. Що се отнася до битовата престъпност, той бе категоричен, че в момента има спад, но по отношение на домашното насилие – хората са вкъщи, получава се изнервяне и имаме повече скандали.

На въпрос дали има вероятност да останат хора блокирани и да не могат да се приберат в София, той заяви, че от четвъртък има множество случаи на тарикати – на излизане доказват на колегите, че са от провинцията, а на влизане – доказват, че са софиянци.

„Вчера ходих в кв. „Факултета“ и там колегите ме запознаха с обстановката. След емоционалния първи ден от налагане на карантината там, мисля че хората вече разбраха каква е целта. Тя е да се запази тяхното здраве и здравето на всички граждани в столицата. Бяха направили така, че да се организират, за да спазват карантината. Вчера и кметът Йорданка Фандъкова и полицията раздаваха помощи във вид на храна за крайно нуждаещите се, защото движението им е ограничено. Силно се надявам да няма ескалация на напрежението. В тези квартали живеят и роми, и българи. Причината да бъде ограничено движението им не е тяхната принадлежност, а решението е взето след анализ на РЗИ-тата и Щаба, защото там има огнище, което може да бъде опасно за цялата столица. Карантината се налага за 14-дневен срок“, посочи Маринов.

„Разговарях с министър-председателя Бойко Борисов. Отивам в Министерски съвет с колегите от Щаба, за да начертаем мерките за прибиране на софиянци и да видим как ще продължим след празниците. Мерките са достатъчно затегнати. Придвижването става само в определени времеви прозорци – сутрин между 6.00 и 8.00 и вечер от 18.00 до 20.00 часа. Вчера имаше много случаи на софиянци, които в четвъртък са убедили колегите, че са от провинцията и сега не могат да се приберат, защото нямат основанието за постоянен адрес. София трябва да влезе в един по-нормален ред. Не всички фирми са затворени. От вторник започна нормален, доколкото може в тази ситуация, ден и хората трябва да се приберат, за да отидат на работа. Това трябва да стане с попълнени декларации“, допълни той.

Има спад в извършените битови престъпления в условията на извънредното положение страната, обясни още Младен Маринов. „От вчера тече процес на постепенно прибиране, но колегите върнаха и много, които искаха да влязат в София. Вероятно в четвъртък са казвали на колегите, че живеят в провинцията, а сега се опитват да докажат на полицаите, че са софиянци, но в четвъртък са се объркали“, каза още министърът.

„Има спад в извършените битови престъпления. Имаше 5-6 нападения върху възрастни хора, но колегите бързо ги разкриха. Извършителите вече са в ареста,. Битовата престъпност бележи спад, но домашното насилие не е. Хората се прибраха от улицата и са в по-тесни пространства, получава се и изнервяне. Не бих казал, че има тенденция за значително повече сигнали“, посочи той.

На ден в столицата се попълват около 80 000 декларации, каза още министърът на вътрешните работи.

„За хората, които са подали фалшиви декларации, се докладва на компетентната прокуратура. Има случаи, когато това е административно нарушение и ще бъде съставен акт, но където установим състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще уведомим компетентната прокуратура. Това е голям обем от работа. На ден в столицата се попълват около 80 000 декларации“, посочи той.

„Разговаряхме с премиера Бойко Борисов и имаме готовност да компенсираме полицаите по пунктовете. Има такава готовност. В момента се правят разчетите и премиерът ще обяви средствата, които могат да се заделят от бюджета, за да се компенсират финансово полицаите, които работят на терен по контролните пунктове. Когато мине кризата, те ще могат да бъдат компенсирани и с почивка. Те вече един месец ежедневно работят на терен с намалено време за почивка. Колегите са издръжливи. Искам да благодаря на техните семейства, защото знам какво значи да не си на празника вкъщи. Надеждата ми е по-бързо да преминем през този труден период и постепенно да се върнем към нормален ритъм на живот“, каза още той.

„И Европейският съюз вече изготвя една пътна карта за излизане от кризата с COVID-19. Там ясно са очертани двата показателя, които трябва да са налични, за да се говори за отхлабване на мерките. Това са трайна тенденция за намаляване на заразените, каквато в момента няма в България, както и категорично да бъде осигурен достатъчно медицински ресурс за поемане на нуждаещите се от болнично и интензивно лечение. В процес на работа можем да променяме целевите групи, върху които се налага карантина, самите мерки и обектите от бизнеса, които могат да работят. Това трябва да се прецени от специалистите“, допълни министърът.

„Забелязва се обществено напрежение, но в момента тези, които се опитват да внесат напрежение чрез социалните мрежи, по-скоро имат политически мотиви или по принцип са против всичко, което се прави по закон. Всички хора и всеки бизнес търпи несгоди в тази ситуация, но с такива действия не помагаме, а напротив. Всички трябва да се обединим и да спазваме карантината, за да може по-бързо да влезем в нормален ритъм на живот“, каза още Маринов.

http://epicenter.bg/

loading...