ММС при Радостин Василев сключило ненужен договор за 1,7 млн. лв. в последния ден от министерстването

Ненужен договор на стойност над 1.7 млн. лв. е сключен от държавното дружество ”Национална спортна база” (НСБ) в последния ден, в който министър е бил Радостин Василев.
Това става ясно от прессъобщение служебния министър Весела Лечева. Наскоро тя спомена пред БНТ за скандален контракт за закупуване на софтуер. Сега тя дава подробности.

Договорите (за софтуерния продукт и лицензиите към него) са сключени от НСБ на 1 август 2022 г. (б.р. – това е денят, в който президентът Румен Радев издаде указа си за назначаване на служебно правителство). Те са подписани от изп. директор на подопечното на ММС дружество Венцислав Петков и са за общо 1 746 600 лева, с включен ДДС.

До момента са извършени плащания по тези договори в размер на 1 087 057 лв., като от ММС не искат да назоват името на фирмата заради конфиденциалността на отношенията ѝ, вписани в контракта, защото „това би могло да доведе до допълнителни финансови щети за дружеството“.

Интересно е, че плащането на тази сума „е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон, с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания“. Тези 1.087 млн. лв. освен това надхвърлят размера на което и да е еднократно плащане по сключени договори от НСБ през последните години.

Конкурс или друга процедура не е проведена, се казва още в съобщението на Весела Лечева. На сайта на НСБ също не е публикувана информация за провеждането на такава процедура. Не са намерени и протоколи от заседанието на Съвета на директорите на „Национална спортна база“ – нито за за процедурата по сключване на тези договори, нито за целия период на управление на изп. директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения.

В допълнение: и.д. секретар-протоколчик на Съвета на директорите и председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването на съществуващите протоколи от заседанията в ръцете на назначеното от Лечева ръководство на дружеството.

„Основната дейност на НСБ е стопанисване и ефективно управление на спортните съоръжения и обекти, осигуряване на условия за настаняване и тренировъчна дейност на спортисти, за което тя разполага с необходимия софтуер. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства“, изтъкват от ММС.

Весела Лечева заявява: „Това е изключително скъпоструващ продукт, който ще е в тежест на дружеството не само сега, но и в следващите години. Като принципал на „Национална спортна база“ ще предприема действия, за да бъде защитен държавният интерес.“

https://frognews.bg/