МНЕНИЕТО Е КАТО ЗАДНИТЕ ЧАСТИ, ВСЕКИ ГО ИМА, НО НЕ ВСЯКО Е ГОТИНО!

Направо не мога да повярвам, че има по-просташки настроени хорица от феновете на Онуй. Но напоследък се убедих в твърдението на великия Айнщайн, че вселената и човешката глупост са безкрайни. Дори стигнах до потресаващите изводи, че продайбългарейците са интелектуалци и възпитани типове в сравнение с иматакъвнародняците. Ама потрес, Ви казвам!

Плюенето на профилите и страниците ми стигна олимпийски висоти и ако имаше медали в тази дисциплина, някои направо щяха да отнесат медалите. Особено по злобни коментари, обикновено от профили без снимки и с по трима приятели. Възмущението на някои, че имам мнение и си го казвам, няма граници. Явно, също като тях, трябва да си трая на дивана, да гледам турски сериали и отвреме навреме да коментирам с кученце или сърчице тези, които харесвам и с гняв и плюнки тези, които не харесвам.

Обвиняват ме, че имам мнение за всичко. Ами имам си го. Имам добра обща култура и по много въпроси имам изградена позиция. И, да подчертая, не се страхувам да си я казвам. Което не може да се каже за повечето хора. Обвиняват ме също, че натрапвам мнението си и се правя на инфлуенсър. Пак грешка – никого не съм вързала за стената си или на страниците си. Която медия иска, взема моите публикации от фейсбук. Като искате – четете, като не искате – не четете. Ваша си работа. Аз си казвам мнението на МОЯТА стена, не съм дошла да драскам по Вашите! Когато аз не харесвам някого, не му вися на стената и да коментирам злобно, просто не го чета. Освен ако не е обществена личност или политик и е, или не е вреден за България. Но пък трябва и да имаш първите седем години, за да постъпиш по този начин.

Възмутени граждани и неграждани ме критикуват за мнението ми за Тайбе Юсеин. Да, това ми е мнението – в свят, в който се ръкопляска на жени, които се търкалят по тепиха и се борят, е свят, в който от мъжете не се очаква да имат топки. Биологията и природните инстинкти са факт, който всички толерасти и либерасти няма да успеят да променят. И моето мнение е, че е грозна гледка жена, която се доказва в борбата, вдигането на щанги и бокса – мое мнение. Не съм спряла никого да го практикува или да го гледа. Както, впрочем, не се сърдя на тези, които смятат, че адвокатлъкът е мъжка професия 🙂. Но пък винаги съм готова да чуя другото мнение, стига да е добре аргументирано. Дори да не го споделям.

Имам много приятели от различни политически сили, както и такива, с които имам разминаване в много въпроси. Но не се плюем взаимно, уважението е задължение между културни хора. Имало е и случаи да си променя мнението, когато успеят да ми дадат достатъчно аргументи за противното. Но ако вместо аргументи, започнеш да критикуваш външен вид, фотошоп, дали си успял или не – означава интелектуална импотентност да водиш спор.

Голяма част от троловете се подиграват, че не съм успяла в политиката и не съм станала депутат. Впрочем това са различни неща, но ще стане много дълго да обяснявам на някои. Аз се чувствам успяла – в професията, която съм избрала и която практикувам с удоволствие. Не ми е мечта да вися в пленарна зала и да натискам копчета. Това е мечта за такива, които иначе не могат да се докажат в нищо. Да подчертая, че личното ми постижение на тези избори е много добро. И в Пловдив, в който бях водач на листата на „Възраждане“, заедно с целия екип, минахме четирипроцентовата бариера. И въпреки това, съм по-известна от десетките анонимници, които са в Народното събрание и са били достатъчно „гъвкави“, за да се нагодят към партия-носител и по този начин да се чувстват успели. За мен политиката е отговорност, а не кариера. И искам да участвам в законодателната власт, не да си прибирам едни заплати, а да внеса законопроекти, които да подобрят положението на хората и да бъдат полезни за обществото.

Относно коментарите за негативизъм и злоба – явно четете това, което Ви устройва. На десетките и дори стотици публикации с предложения, програмни намерения, предложения как да се промени законодателството, анализи на общественозначими въпроси, коментарите и лайковете са минимални. Чукча писател, не читател, нали? Просто доброто и градивното не Ви интересува, предпочитате да четете критиката, но не и предложенията. Но при мен те са в равновесие. Въпрос на логика е да ги видите и осмислите. Но не на всеки е дадено, нали?

И няма да престана да си изказвам мнението, без значение какво е Вашето. Имайте си го. Но се опитвайте да го изразявате аргументирано, грамотно и по темата! Нямам никакви угризения да изхвърля от стената си тези, които цапат и замърсяват словото.

Живейте си живота и не се реализирайте с това да плюете по стените на тези, които имат смелостта да казват истината. Макар и да не я харесвате или те да грешат. Но…както казах – въпрос на възпитание и интелект. Тези, които трябва, разбират и анализират. На другите – пътувайте. Към ада, който той носи със себе си!

Елена Гунчева