Модерни златотърсачки: Наръчник за прокопсия в страната на Деситата

Деси да си напоследък у нас. Каквато и пикантна история да се пръкне, все някакво  Деси е в дъното ѝ. Толкова се прочуха тия Десита, че чак силиконките им завидяха и залязоха. Че какво представляват креватните приключения на някава си тунингована Николета пред дефилето на президентските изгори, все едно дали са екс или настоящи. Чак му иде на човек да посъветва всеки, който иска да стане държавен глава у нас, да си завъди по едно Деси. А пък те на свой ред да издадат един наръчник за прокопсия на невзрачни женици, на който отсега може да се предрече титаничен тираж.

Така е в страната на Деситата. Не е важно какво ти шава под прическата, важно е да докопаш, когото трябва, независимо дали е чуждо или не, и да го използваш по предназначението. А предназначението на Деситата е да се уредят. И като не могат с това, което им е от кръста нагоре, използват това, което им е от кръста надолу. Нали все нещо, което Господ е дал на човека, трябва да му върши работа. След което започват да минават за много успешни и стават супер популярни. И защо? Просто защото са се шмугнали в нечие легло.

Какво успешно може да има в една незвразна счетоводителка, която преди това е била секретарка, а сетне е решила да се прави на пиарка, ако не беше намерила един мъж със силна позиция и слаб ангел, не му беше разтурила семейството и не беше зорлем го оженила за себе си покрай предстоящата му президентска кариера. Ами, нищо.

Толкова голямо нищо, че да се чудиш защо редица други читави секретарки и счетоводителки не просвещават децата ни на тема „новите будители“, а точно тая. Макар че единственото знаме, което могат да развеят такива жени, са чаршафите и единственото будене, което им е известно е върху тях.

Аха, защото е жена на президент. Като че ли тя го е направила такъв, тя е обикаляла с него по казармите, тя е живяла по квартири на младини, тя му е отгледала децата, тя е знаела две и двеста, докато расте в кариерата и стане това, което вече е годно за употреба на Деситата.

А какво успешно може да има в една телевизионна синоптичка, която дори не е метеоролог, а я държат на екрана заради сладурската ѝ визия, понеже за телевизиите е традиция покрай картата с градусите и циклоните да се разхождат хубавелки и точно този показ е в дъното на шеметните им женски преживявания – радост за цялата родна жълтения. Ако успехът е в това, че по цял ден те пудрят, рисуват, тунинговат, масажират и обличат с чужди дрехи, защо тая синоптичка да е по-успешна от Дебора от „Биг Брадър“.

Аха, защото пипнала експрезидент, а пък той, който е в душевна драма покрай семейните си неблагополучия, гарнирани дори с трагедия. И сега обикаля телевизиите вече като хай персона и разправя как двамата искали да ходят за ръчичка по молове и курорти. Откъде ли този експрезидент щеше да познава това Деси, ако не беше телевизията и то не се бе опитало да прави интервю с него. Щеше да го познава, ама друг път.

Не случайно репортерките в парламента вече тревожно се предупреждават: внимавай с кого правиш интервю!

От години у нас се говори, че ценностната система е в криза. Това с Деситата обаче дори вече не е криза – това е падение. Защото малките сладки момиченце, които днес мама и татко загрижено водят по курсове за езици, спорт, математика, рисуване, пеене и т.н. вече ще знаят, че всичко това е вятър и мъгла.

Не ти трябва ни да си образована, ни начетена, ни професионално успяла. Трябва ти мъж с положение, пък ако ще и чужд, и веднага ставаш уважавана и известна. А медиите направо ще се хвърлят в краката ти и ще се изтрепят да разказват историята на родната Мара Пепеляша и вълшебната ѝ метаморфоза в хай дама. Разбира се, без да обръщат понамирисващия хастар на балната ѝ рокля и без да ѝ мерят изгубената обувчица, защото тя очевидно не е тяхна.

Така се реализират болните амбиции на мъжеловките в страната на Деситата. А може би в света на Деситата, понеже по тая линия, за разлика от други, изобщо не изоставаме от напредналите държави. Такъв е патентът на 15-те минути слава. Да му мислят тия, които смятат да успяват по своя си линия и по свой си път. Само да внимават някое Деси да не им го пресече.

Автор: Ива Николова

http://pik.bg