Мокрите сънища на Борисов: Шенген и Еврозоната

Българският премиер отново показа оптимизъм, характерен само за запалянко на мач от селска футболна дивизия.
Този път Борисов обяви , че сме готови за Шенген, но Брюксел проявявал „двоен стандарт“. Това за Шенген го каза още Цветан Цветанов докато бе вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ. Тогава терминологията на втория човек в партията и правителството беше „технически сме готови, но поради политически причини не ни приемат“.

Сега пак сме готови, но има „двоен стандарт“. Всъщност Шенген и Еврозоната са двата най-големи провала на трите кабинета на Бойко Борисов. Той получи държава, приета в ЕС и НАТО и трябваше да запази инерцията от това, за да станем част от безвизовото пространство и да приемем еврото.

Вместо това, в страната се завихри корупция, която дори иначе склонните да ни прощават прегрешенията западни лидери видяха. В България стана практика да се краде печеливш бизнес, дори когато е на чужди компании, да се рекетират частниците да дават на управляващите, каквото могат, прокуратурата действа като бухалка за бизнесмени като Пеевски в случаите с КТБ и военните заводи „Емко“ и „Дунарит“.

Като черешка на тортата за Брюксел са и изказванията на Борисов за санкциите срещу руските олигарси и последното- приемането на руския прокурор Чайка, за когото има куп данни от руски неправителствени организации, уличаващи го в мащабна корупция.

Това поведение бе забелязано и осмяно дори от руски сайтове, но премиерът се прави ни лук видял, ни лук мирисал. Вероятно смята, че е заблудил Брюксел и водещите лидери на Европа- Меркел и Макрон-след като при всяка среща налита да ги целува и прегръща.

Тези му усилия обаче остават без резултат вече трети мандат. И по всичко изглежда, ще останат напразни докрая, докато трае управлението му. Ясно е за всеки нормален човек, че търпението на Берлин и Париж към България е привършило и ни търпят в ЕС единствено от геополитически съображения. Така че мокрите сънища на премиера- как ни приемат в Шенген и в Еврозоната-ще си останат само мираж.

Борисов може и да няма сериозна алтернатива в България днес поради липсата на реална опозиция, може и да опитомява други партии с властови позиции и част от баницата, но няма как да заблуди европейските лидери. Това се вижда от всички, другото е бошлаф.

Така че не на две скорости, ако има начин Германия и Франция ще ни пуснат на трета или четвърта скорост в движението на ЕС, защото си го заслужаваме. Напълно и без уговорки. Времето на компромисите с нас приключи, време е и Борисов да го разбере и да спре да ръси нелепости.

Георги Стоянов, Фрог нюз

.