МОНОЛОГ НА ЧЕРНАТА КУТИЯ

Здравейте! Аз съм Черната кутия на разбилия се вертолет Ми-17. Всички чакате от мен да ви разкажа защо загинаха двама офицери, а трети бе сериозно ранен при изпълнение на рутинен тренировъчен полет.
Аз не мога да ви кажа как и защо стана всичко това. Защото в моята памет няма записи на решенията, командите и разпорежданията, издавани десетилетия наред от разни министри, техните заместници, началници на щабове, генерали и др., подчинени на разни премиери. Нямам памет и за отговорността на разните премиери, властвали от 1989 г., та до днес.
Моята памет е пълна с бели петна и аз не знам защо машината, произведена през 1989 г. не е осигурена с резервни части и подмяната на повредените агрегати се осигурява с части, които се свалят от борда на други вертолети и също са амортизирани. Казват, че такава практика има и в поддръжката на самолетите. Вероятно е така и в поддръжката на останалата бойна техника.
Аз мога да ви кажа, че пилотите летяха не в рамките на санитарния минимум, а много под него. Офицерите нямат вина за това. Отговорността и вината е на премиерите, министрите на финансите, военните министри и генералите от десетилетията след 1989 г.
Днес, утре и в други ден ще чуете всякакви обяснения и малоумни брътвежи за трагичния инцидент, в който загинаха двама достойни българи и оставиха четири деца без бащи. А жалкият ни авиационен парк остана с една машина по-малко. Мога ди ви кажа още, че за една година загинаха трима пилоти на хеликоптери. Мога да ви кажа още много неща, но не знам дали има смисъл.
Записа:
Любо КОЛЬОВСКИ

Снимка на Любомир Кольовски.