МОРАТОРИУМЪТ Е ХУБАВО НЕЩО, АМА

Приехме Мораториум върху цените в енергетиката. Без краен срок. Мярката е напълно целесъобразна и ще защити българите от галопиращите цени на ток, вода и парно. Но тук стигаме и до закона. В мораториума няма краен срок. Аз принципно като гражданин не съм против, защото е полезно за хората. Но държавническото мислене налага да помислим какво ще се случи с енергийните дружества, в и к и топлофикациите в този случай. Защото цените на тока специално се формират по по-особен начин, това не са цени на зелето на пазара. И трябва да се види първо за какво искат увеличението и как ще се отрази мораториума върху тях.

Всъщност пряко се намесихме в дейността на КЕВР. Положителното е, че се постави на дневния ред един от най-важните въпроси пред българите сега. Отрицателното е, че правителството в чудо ще се види как да оправи това положение. Защо Четворната коалиция го гласува заедно с нас, аз лично нямам обяснение освен парламентарна неопитност на част от депутатите. Пряката намеса на Народното събрание с решение, което касае разпоредби, приети със закон, е спорна.

Но аз лично очаквам правителството на Кирил Петков да предложи реално работещо решение, което законосъобразно и в интерес на българските граждани, да намали цените на тока, водата и парното, като се създаде сигурен механизъм, по който да се регулират цените и това да става по прозрачен и ясен начин. Всичко друго е неработещо и популизъзм. Очаквам решенията и предложенията на правителството!

Елена Гунчева