Москва обвини наш журналист в шпионаж

Според ФСБ българският разследващ журналист Христо Грозев е помогнал за вербуването на пилота

Български журналист бе обвинен от Москва в шпионаж.

Днес Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви, че е осуетила опит на украинските разузнавателни служби да вербуват руски военен пилот и да отвлекат руски боен самолет.

Според руската федерална служба за сигурност Христо Грозев, който е български разследващ журналист е помогнал за вербуването на пилота.
Според твърдението именно той е намерил двама куриери, които са срещнали куриер от Москва на гарата в Липецк, носещ 4 хиляди долара.

Руската служба на Би Би Си информира, че въпросната сума е била предназначена за пилота, който трябвало да отвлече самолета.
Грозев, който сътрудничи на проекта Bellingcat (признат в Русия не само като „чуждестранен агент“, но и като „нежелана организация“), има дълга история на конфронтация с руските специални служби.

Само преди две години (през 2020 г), той разкри служители на руската федерална служба за сигурност, които редовно са пътували и са присъствали на различни събирания около опозиционера Навални. Това се е случвало в продължение на много години. Освен това се твърди, че са отровили Навални с „Новичок“.
Източник: