МРЕЖОВИТЕ ИНСЕКТИ…

Таланта и популярността винаги и от векове са били обект на злостни нападки и стремеж за унизяване и неглижиране. В основата на всичко стои един от седемте смъртни гряха – ЗАВИСТТА.

Завижда Яго на Отело, завижда Салиери на Моцарт, слабия на силния, бедния на богатия. Съществуват всякакви форми на завист, но най лошата се нарича „черна завист”. На пренебрегнатия, на непризнатия според способностите, на унижавания, озлобения. Завистникът мъти водата, пречи на добрите обноски, създава дразги, сее смут, клевети, злепоставя. Черната завист не може да се прикрие и не се лекува. Както казва Молиер – „Завистника умира, но не и завистта.”

Преди мреме с удоволствие прочетох един малък „блогов речник” в публикация на любимата ми поетеса и блогова дружка Дела Раи, като си позволявам да го цитирам с минимално перефразиране.

1. Трол – биват 2 вида – прост и сложен:
а/ прост трол – агресивен индивид, сипещ лъжи, ругатни, копмпромати, клевети и обиди;

б/ сложен трол – онлайн ресурс с агресивно и предизвикателно поведение. Те познават отлично правилата в сайтовете, където се подвизават, затова и поведението им е на границата на нарушаването им;

2. Хейтър – асоциален тип, който няма личен живот, мрази всичко и всички.

3. Модерация – антипаразитна опция, за предпазване от блогови и ФБ инсекти.

4. Мрежов мародер – социопат, неудовлетворен от битието си, който демон/стрира личното си падение публично, чрез обиди, лъжи и набеждаване на трети лица, извън ограничения му свят.

5. Бан – юзда за мръсни усти.

6. Facebook пенкилери – дрънкащи, хлевоусти типове и интриганти, инсинуиращи измишльотини,

7. ФБ алкохолици – изроди, които преди да пият се умилкват в нечии публикации, а като се налюскат стават агресивни и ръсят обиди на кило към автора.

8. Facebook – инструмент за уеб публикуване на лично съдържание от мало и голямо.

9. Войнстващи простаци – котерийна група от неудовлетворени изчадия, които нямат опора, или цел в живота и нападат целенасочено, или безпричинно, както разярени носорози, който им се изпречи.

10. Мрежови фантом – изрод, съчетаващ 2, 6, 9 и 1а, който използва съответната платформа, за да вреди, тормози и набеждава, в своите недостойнства, като прави черен PR, или докладва, изживявайки се като Великия инквизитор, а в случая цензор.

Тролът е чудовище в скандинавските народни поверия. Могат да бъдат хора, които искат да привлекат вниманието върху своята персона, или фанатично вярващи в нещо (за по-голяма яснота можем да наречем тази група „обикновени тролове“).

Троловете от този вид се наслаждават повече от процеса, отколкото от резултата.
Троловете могат да бъдат и такива, които са наети от политически партии, или бизнес конкуренти за извършване на рекламна дейност, която би могла да се съчетае и с тролско поведение (за по-голяма яснота можем да наречем тази група „платени тролове“).

Често троловете имат за цел отклоняване на вниманието от основната тема и превръщането на конструктивното обсъждане в безкрайни спорове, в размяна на нападки, в дрязги.

Един от основните използвани методи на троловете е нападателният стил – агресивното подмятане на клевети, компромати, слухове, задаване на въпроси не по темата, а по адрес на другите автори и публикуване на негативни мнения.

Макар и аз като Дела да се стремя да бъда благонамерен и обективен в публикациите си, често се срещам с индивиди от тази порода. И яко се почесвам. Но…спасение няма…

Светослав АТАДЖАНОВ