Мръсничко мероприятийце на да-българистите

Позорно е за делови човек да разгласява самия факт за неофициална среща, особено когато сам я е поискал
Толкова са могли да съчинят да-българистите, Прокопиев и Дончев – мръсничко мероприятийце на нивото на „големия“ юрист Христо Иванов

Разгоря се голям скандал покрай една тайна доскоро среща, организирана в здрав масонски дух от партиеца бизнесмен Георги Гергов. Същият отдавна прави бизнес покрай политическа активност, скандали покрай него се вихрят отдавна, знае се и за почетното му консулство на Русия у нас. Новото е, че беше компрометиран като конфиденциален посредник, а това ще му струва скъпо.

Издъни го друг мишкувател покрай политиката – Сашо Дончев, някога уреден и замогнал се в търговията с газ от Русия покрай БКП/БСП при Андрей Карлович. Днес обаче силно приближен до проамериканската “Да, България” на Христо Иванов.
Руската част на връзката Гергов – Дончев е очевидна, но не е само тя. На повърхността е и връзката на Гергов – Нинова, тя е като преплетен кабел. Водачката на соцпартията обаче мигом затича пред вятъра, поиска му оставката, заплаши иначе дори тя да се отдели, при това достойно, каквото и да значи това в случая.

Но тя като председател на партията няма основание да го напада! Гергов не се появява в тази среща като член на висшето ръководство и дори просто като партиец. Досега той нееднократно й е правил много услуги лично, сложи яко рамо да я изберат за партиен водач, давал е доста на партията по избори и за други мероприятия. За което несъмнено е бил съответно отблагодаряван и от “Позитано” 20, и от нея лично. Тя му е предлагала дори зампредседателския пост, направи го член на Изпълнотобюро, бранеше го от многото му недоброжелатели в партията.

Няма никакъв партиен, още по-малко личен мотив да пъди такъв извънредно полезен в кариерата й играч. Остава само едно обяснение: подсказали са й да действа по начин да не може да откаже, най-вероятно заплаха с компромат. Защо иначе наред с искането на оставка от Гергов ще подчертава дебело: “Уважавам позицията на главния прокурор, която е конкретна – нулева толерантност към всеки бизнесмен, който опита да постави себе си над закона и да наложи интересите си”?

Нинова не е глупава, знае какво рискува. Гергов при първа възможност ще си отмъсти, и то с вътрешната мотивация, че е ударен от нея напълно незаслужено. Вече заяви, че следващата седмица ще говори повече, подхвърли, че в партията има “много скелети, които тепърва ще излизат”. Още по-сериозни неприятности ще има председателката откъм партийния актив. В събота на национален съвет вече са я питали остро “кой е следващият, когото ще гони от ръководството по този начин”. Не само пред Гергов се изложи Нинова, пред много други.

Активно е била защитена само от Румен Овчаров, който обаче е клиент на прокуратурата. Клиент на държавното обвинение е и орезилилият се сам Сашо Дончев. Позорно е за делови човек да се разгласява самият факт за неофициална среща, особено когато сам я е поискал. Особено ако сам я е потърсил чрез посредник, а това е очевидно. Допълнително газовият барон добавя и няколко явни лъжи, така недостойното действие заприличва на клевета. За да се изкара жертва, както “Труд” вече писа. А също, че не Цацаров, а той е имал интерес от въпросната среща заради писмо от Софийската градска прокуратура (СГП). Очевидно точно то е стреснало и засилило Дончев към Гергов за другарско бизнес рамо.

Главният прокурор не е някой лишен от здрав разум, за да си урежда с него неформална среща с посредник, само за да го заплашва пред свидетел заради подкрепата му за една партия и карикатурите на един художник.
Цацаров дори и да е искал да му каже тези неща, предостатъчно е било да го стори преди месеци чрез същия или друг посредник, да не е обезумял, че да го прави лично и след действията на СГП! Но толкова са могли да съчинят да-българистите, Прокопиев и Дончев – мръсничко мероприятийце на нивото на “големия” юрист Христо Иванов. Цял месец след срещата са го обмисляли, кроили и съшивали, за да го цръцнат и Иванов да се разписка: “Оставка!”

На тези словесни еквилибристи в медиите и дребни гяволета в политиката след провала на „Да, България“ на последните избори им е остро необходима някаква забележима победа, иначе съвсем ще залинеят. Недоволен от изхода на срещата при Георги Гергов, газовият бизнесмен Сашо Дончев вероятно е споделил на маса с тази компания за нея и в манипулациите покрай нея са видели възможност за атака на главния прокурор.

По сходен начин преди време прокопиевците атакуваха с бясна истерия главния прокурор Никола Филчев. Държавното обвинение беше подхванало над 200 приватизационни сделки, в частност тези с винпром „Дамяница“ и „Диамант“-Разград, в отговор последваха поредица мръсни мероприятия срещу него и искания за оставка. Огънят се поддържаше основно от кръга „Капитал“, аналогиите с днешните им мръсотии са множество.

Георги Гергов пита “какво лошо е направил”. Най-вероятно не го е искал, но с тази среща е поставил главния прокурор в неловко положение дори под поредния удар на група клиенти на прокуратурата. Провалил се е като посредник червеният бизнесмен, за ценни за него люде извън БСП той вече е несигурен в това му качество. Следователно и доверието към него като делови човек ще се ограничи с неизбежните трайни неприятни последици.

Неформални срещи от този род е имало много, ще ги има и занапред, отдавна се приемат за норма в страните, които неуморно ни съветват как се правят демокрация и пазарна икономика. Сотир Цацаров с властта си нищо не е уредил на Сашо Дончев, дори му е отказал и онзи точно затова се опитва да го злепостави. Доста по-интересно е как ще завърши проверката на СГП по повод действия на “Овергаз инк” АД и “рисковете за доставките на природен газ и дестабилизиране на газовия пазар в страната, както и застрашаването на финансово-икономическата сигурност на енергийните дружества”.

От

http://trud.bg

loading...