МУСТАФАТА КВИЧИ „ДЕЙ БАЛГАРИЯ?”

НОВИНИТЕ ДНЕС, 12.02.2020 Г.

– КОГАТО НЕ РАЗБИРАШ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАШ
Гешев отново блесна днес с идеята ДАНС да прегледа всички приватизационни сделки, както и следприватизационния контрол. С което отново потвърди мнението ми, че хал хабер си няма не само от право, но и от практика. Защото приватизационните сделки са сигурно стотици хиляди. Като започнем от „Кремиковци” и стигнем до селската тоалетна, която е продадена на частник. Приватизацията засяга големи заводи, но и малки павилиони, обособена част от търговски предприятия. Ако ДАНС трябва да се занимава с всички, отече работата, ще останем и без яснота за приватизацията, а и службата ще е блокирана за доста дълъг период, през който нищо друго няма да може да прави. Да не говорим, че се съмнявам в капацитета на службите да разследват приватизацията, защото това е много специфична юридическа и икономическа работа. За периода са действали три приватизационни закона, а преди това отделни разпоредби в Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост, като в повечето случаи договорите са променяни или изпълнявани по време на последващите законодателни промени. А тънкостите на приватизацията се съмнявам, че могат да се схванат с едно прочитане на закона, ако не си се сблъсквал с проблема в практиката. В резултат вероятно ще излязат страхотни нарушения при приватизацията на тоалетната Х в градската градина примерно на Перник, докато приватизацията на „Балкан” дори няма да успеят да разберат къде е проблема. В Пловдив например една от най-скандалните приватизационни сделки е „Градски транспорт”, чрез която приватизация се ликвидира окончателно тролейбусния транспорт, а превозът на пловдивчани се възложи на частници – наши хора. Важното е името Гешево да гърми из медиите. Ама то само с мерак не става! И топки трябват! А най-вече – акъл и знания! За давността дори няма да коментирам, дори учениците в България разбраха, че не могат да се повдигат обвинения за старите и най-скандални приватизационни сделки, защото е минала давност. И затова например един мургав бивш премиер толкова ведро ни се усмихва по медиите….

– ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ СИ ДАДЕ НА ГЕРБ СГРАДА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОЛЗВАНЕ
Никакъв конфликт на интереси явно няма, когато правителството на ГЕРБ си дава за цели ДЕСЕТ години за безвъзмездно ползване два етажа от сграда в центъра на София – за партията. Вярно, че в Закона за политическите партии подобна възможност е предвидена, но защо пък за 10 години? Би трябвало да е за не повече от по един мандат, защото не се знае дали следващия ще са в Народното събрание и дори дали ще съществуват като партия, че на много подобни лидерски партии, които оттекоха в канализацията на историята, се нагледахме последните тридесет години. Наглост е с най-голямата партийна субсидия да си предоставят за максималния срок такъв имот. Но те май и за държавата така смятат, че е тяхна за безвъзмездно ползване!

– КАРТИНИТЕ НА БОЖКОВ СА ГИ…..ПРИБРАЛИ
Неизвестно на какво правно основание картините на Васил Божков са изложени в Националната художествена галерия. Ако са веществени доказателства – защо висят публично. Ако не са – от какъв зор са ги взели, това е частна собственост, която може да бъде конфискувана само в строго определени от закона случаи, за каквито не се сещам. Време е прокуратурата да даде обяснение какво прави с културните ценности. Защото макар и да са частна собственост, те са и на българския народ и държава, като културна ценност. И да добавя, че макар и категорично да не одобрявам Васил Божков, това, което е направил за запазването и съхранението на подобни безценни уникати на тракийското изкуство, както и други артефакти, заслужава историческо признание.

– ПРЕЗИДЕНТЪТ ПИТА.
Президентът Радев днес зададе въпроса дали премиерът е знаел, че се подслушва Президент? И посочи, че проблемът не е в бруталната атака срещу него, а в начина на управление на държавата. Посочи, че ДАНС е подчинен на Министерски съвет, съответно на министър-председателя. Дали това подслушване е станало с негово знание и съгласие? Важни въпроси, на които Борисов трябва да даде отговори, колкото и да се снишава и да оставя друг да вади горещите кестени от огъня.

– НОВИ АРЕСТИ В ПОЛИЦИЯТА
Двама шефове на полицията – на заместник-началник в Трето РПУ и на началник на сектор в СДВР в София, са арестувани. Започнах да гледам с голямо подозрение на цялата полиция. То май там арестите станаха по-чести, отколкото на битовата престъпност. Безспорно трябва да се арестуват корумпираните полицаи. Но това, което виждаме, показва пълният разпад на държавността и общественото доверие в пазителите на обществения ред.

– МАШИННО ГЛАСУВАНЕ – ДАЛИ?
Много рязко и най-вече странно правителството реши да въведе изцяло машинно гласуване, като закупи поне 15 000 машини за гласуване. Моята теория е, че са си намерили хакери и начини да манипулират и машините. Но все пак това е успех на гражданското общество и на исканията на Президента Радев за въвеждане на машинното гласуване, за да се гарантират честните избори и да се избегнат изборните манипулации.

– МУСТАФАТА КВИЧИ „ДЕЙ БАЛГАРИЯ?”
След като мята баница, целува се с Борисов, промотира замръзнало американско историческо говеждо месо, днес Нейното Превъзходителство се рецитира за ужас на българите. То май тя спирачки няма, най-малкото чувството, че прави за резил и държавата си. Та изпълнението на „Дей БАлгария?” на Мустафата уби всичко детско в мен! Имам усещането, че омърси това свято българско стихотворение. Тук е България. На българите. На българска земя. На която място за вас няма!

Елена Гунчева