Нагласена поръчка за 6 млн.лв. при Ангелкова

Министерството на туризма пусна тези дни най-нагласената обществена поръчка за всички времена. Джакпотът от 6 милиона лева може да бъде спечелен само от някой, който вече го е печелил. Идеята е много проста: „който има вуйчо владика, става поп“. А който няма вуйчо владика, не става поп.

Шестте милиона лева са за „осъществяване на интегрирани комуникационни кампании на целеви пазари в Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Турция, Полша, Чехия, Словакия и Унгария, Русия, Украйна, Молдова, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Израел, Германия и Съединени американски щати“ с осем обособени позиции.

Забавното е, че при краен срок за подаване 4 март 2020 г., резултатите ще станат известни най-рано в края на същия месец, като се изчисли и времето за обжалване, кампанията няма изобщо да свърши работа за продадения вече пореден ол-инклузив сезон на бг туризма.
Големите хотелиери вече довериха на 19 минути: продали са толкова легла, колкото и тази година и мечтаният от министъра скок от 10% може да се получи само в стъкмистиката. А тя вече личи – голямо е разминаването между истинските данни на хотелиерите и въображаемите на т.нар. единна система за туристическа информация, за която министерството потроши милиони при също странни обстоятелства на обявяването на поръчката (вижте в архива на 19min.bg).
6-те милиона ще бъдат потрошени нахалост, но не и за печелившите и техните покровители, също като 15 000 000 лева, за които министърът на туризма Ангелкова многократно благодари на финансовия си колега Горанов преди дни, все едно не ги даваме ние данъкоплатците, а той ги вади от джоба си.

Става въпрос за пари за насърчаване – наречете го и подкупване, на чужди туроператори, които ще раздаваме по неясни критерии. И там важи максимата, известна на всеки, който поне малко е наясно с бг туризма: онези вече са продали, каквото са могли, и няма сила, която да ги накара взетите премии да отидат за допълнителна промоция на страната, а не в техните джобове.

19min.bg