НАГЛОСТ: Кулеба постави депутатите в шах. Нямало да си тръгне, докато България не реши за оръжията

В шах постави политическия елит у нас външният министър рна Украйна Дмитро Кулеба. Дипломат №1 на Киев, който е на безпрецедентно дълга визита у нас, заяви, че няма да си тръгне от България, докато властта не заеме категорична позиция по въпроса с изпращането на военна помощ за Украйна. Депутатите не гласуваха вкарването на точката в дневния ред на НС заради липсващ доклад, а от утре излизат във Великденска ваканция… Тоест отговорът трябва да дойде днес.

“Имах среща с вашия министър-председател и видях, че той има искрено желание да помогне на Украйна. Нормално е, когато има коалиционно правителство, да има различни мнения. Но е много важно да си на правилната страна на историята”, посочи пред журналисти Кулеба.

Малко по-рано той заяви, че разбира, че на правителството му е трудно да вземе решение по темата, но посочи, че “за всеки ден, в който не се оказва помощ на Украйна, повече войници биват убивани, повече мирни граждани ще бъдат убити, повече домове ще бъдат разрушени”.

„Разбрах, че утре започват Великденските ви празници и никой няма да работи утре, така че очаквам да получа отговора днес. Вярващ християнин съм и винаги тая надежда. Вярвам, че българското правителство може да достигне до рационално решения, които да ни помогнат да се придвижваме напред“, каза той.

“Има аргумент, че българите са братя и с украинците, и с руснаците, затова не могат да се намесят във войната. Как може да си брат с убиец“, посочи още украинският външен министър.

frognews.bg