Надолу по веригата

Семейството на заместник-министър на труда и социалната политика има охранителна фирма. Тази фирма охранява Народното събрание. На смяна умира служител на тази фирма и обществото чак тогава разбира, че фирмата е свързана със съпруга на заместник-министър Султанка Петрова. Разбира, благодарение на медиите, а не на българските инситутции.

Институциите и политиците не виждат никакъв проблем в това. Конфликт на интереси? Друг път. Според „Прозрачност без граници“ всеки четвърти българин би потърсил помощ от журналист, а не от институциите, защото доверието в институциите е смазващо ниско.

Институциите вървят след проблемите. Ето ви примера с животните в Ямболско. Без да обяснява, държавата директно извади ножа. Чак след като медиите показаха мъката на местните, институциите тръгнаха да гасят пожара. Министърът на земеделието веднага замина, гледал по медиите, дори Корнелия Нинова се вдигна до село Шарково, щяла да алармира главния-прокурор.

Според дебелите книги – за първи път болестта се появява в Кот д’Ивоар през 1942 г. и плъзва из Гана, Того, Бенин и Нигерия. С течение на годините, болестта започва да пълзи към нашия регион – Израел, Ливан, Турция. През 2018-та в ямболското село Воден е първият потвърден случай на появата на тази болест в Европейския съюз. Тази новина се появява преди повече от 20 дни. Следва умъртвяване на животни в село Кости.

От реакциите на институциите и политическите партии прозира дребно политиканстване и изминаване на ръце надолу по веригата. Българските политици политизират всеки проблем, но когато той излезе извън релси. Нямаше ли кой да каже на тези хора – защо трябва да се простят с животните си? Как ще бъдат компенсирани? Защо това е опасно?

Властта у нас работи така – когато те хвалят, хвалят най-високото ниво. Когато порицават – порицават по-ниското. Видяхме го и с наводненията, и с взривовете в складове за боеприпаси. Виждаме го и в момента

Светослав Иванов

http://btvnovinite.bg