Над 1000 светлини в мрака часове преди избора на Гешев за главен прокурор

Над хиляда души излязоха тази вечер в центъра на София на протест часове преди избора на единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев.

В „триъгълника на властта“ и пред Народното събрание демонстрантите дадоха светлина с телефони, запалки и лампи в акцията под надслов „Светлината пробива Мрака!“.

Множеството скандираше „Гешев е позор!“ и „Свобода!“.

„Зависимостите и влиянията в Съдебната власт са вече явни, сега броят гласовете. Не приемаме тази гавра с Правосъдието, правата и свободите ни!“ – заявиха от Инициатива „Правосъдие за всеки“, организатора на протеста.

Пред множеството говори и председателят на „БОЕЦ“ Георги Георгиев, който заяви, че в този час в сайта „Биволъ“ излиза „необорим материал“ със запис как Гешев води пазарлъци с обвиняеми. Записите са предоставени от „БОЕЦ“, каза Георгиев.

Утре от 9 ч. протестът продължава пред сградата на ВСС – там за 10 ч. е насрочено изслушването на зам.-главния прокурор Иван Гешев за номинацията му за главен прокурор.

Междувременно Демократична България обяви, че от утре, 24 октомври, прекратява предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на „протест срещу инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор“.

https://offnews.bg

loading...