Над 3500 изпълнители ще участват във фолклорния конкурс на Роженския събор

Над 3500 изпълнители ще се представят на Националния фолклорен конкурс на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019“, съобщават от сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“.

Традиционният Роженски събор ще се състои от 19-и до 21-и юли на Роженските поляни.

На 4 сцени в съборното селище ще звучат изпълненията на 113 певчески и инструментални групи, 107 индивидуални изпълнители, 56 танцови състава и 15 групи за народни обичаи от всички фолклорни области. На събора ще бъдат представени 121 читалища от цялата страна, уточняват организаторите.

Най-възрастният участник във фолклорния конкурс е 81-годишната Николина Танчева от певческата група за автентичен фолклор „Дикани“ при читалище „Дядо Иван Арабаджията – 1926“- с. Царацово, обл. Пловдив. Най-малкият изпълнител е 4-годишна певица от Бургас. Пет фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна също ще се включат в конкурса.

В програмата на събора е предвиден и конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия.

Родопска вечер е наречен концертът, който ще се представи на 20 юли на Роженските поляни. Спектакълът е с участието на ансамбъл „Родопа“, Валя Балканска, Петър Янев,“101 каба гайди“, „100 каба гайди“, „Каба кабадайлии“ и др.

Над 3500 изпълнители ще участват във фолклорния конкурс на Роженския събор

cross.bg

loading...