Назидателен пример

Не за първи път руският президент Путин споменава България като емблематичен пример за безпомощност и неспособност да защити националния си интерес със спирането на „Южен поток“. Не пропусна да го направи и преди ден на съвместен брифинг с австрийския канцлер Себастиан Курц в Санкт Петербург, с когото обсъдиха въпроса за газовите коридори в Европа. Самият Курц за кой ли път се среща с Путин, а в момента и като европредседател на практика показва колко големи и важни са приоритетите на страната му. Но това е друга тема.
ЕС днес е изправен пред аналогични проблеми с газовите доставки и пътища заради безпрецедентния натиск на САЩ, които не пестят сили и средства да блокират „Северен поток“ 2. Освен открити заплахи за санкции срещу компании-участнички в проекта, Тръмп дори упрекна Германия, че била зависима от Русия, което породи и присмех, и гняв. Да не говорим, че при последната си обиколка в Европа демонстративно лобира за внос на американски втечнен газ като алтернатива на руските доставки. Всичко това няма как да не тревожи европейците, независимо от перманентните конфликти и съперничество с Москва. В крайна сметка и тяхното търпение има граници при положение, че в замяна им се налага 30% по-скъпо синьо гориво заради едната „евросолидарност“.
Затова и Путин изрази надежда, че Европа няма да прояви слабост като България и ще защити своето участие в проекта. А в него интересите на Русия и Европа се срещат и пресичат. Както впрочем беше и при „Южен поток“. Независимо че управниците ни го пропиляха и пропуснахме шанса да си осигурим геополитически статут като транзитна страна към Европа с до 400 млн. евро приходи годишно и отваряне на хиляди нови работни места.
И все пак нека бъдем честни докрай – „Южен поток“ бе спрян под натиск на САЩ, но и Европа тогава не прояви солидарност с нас. А съжалението ни днес е като след дъжд качулка.

Валентин Георгиев

http://duma.bg