НАМАЗАХА 3 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ „КЪСМЕТА“ (САМО НЯКОИ)

Появи се равносметка за бума на хазарта у нас. Тя е дело на Центъра за изследване на демокрацията и неговия анализатор Тихомир Безлов. Давам я заедно с мои допълнения.

__________________________________________________
За десетилетие удвояване на приходите от хазарт до сумата от 3 милиарда лева годишно за мин. г. (бел. – продажбата на цигари и тютюн се отчита с 3.5 млрд.).
__________________________________________________
Платени данъци от хазарта за 2016 г. – само 177 млн. лв. поради законовите облекчения.
__________________________________________________
Регистрирани 1327 компании за залагания и хазарт.
__________________________________________________
Най-големи оператори на този пазар с групи компании:
*** Васил Божков („Ню Геймс“ АД, „Евробет“ ООД, „Национална лотария“ АД и др.),
*** Суди Озкан („Принцес Свиленград“ АД, „Стар Принцес“ АД и др.)
*** „Саневиан“ ООД („Уин Сити“ ЕООД, „Букмейкър 1“ ООД и др.)
__________________________________________________
Най-големи обороти на групата на Васил Божков – Черепа. Тя организира и провежда игрите на щастието с търкане на талоните. За 2017 г. „Ню геймс“ АД и „Национална лотария“ АД са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на бизнесмена достига 296 млн. евро. Печалбата е около 76 млн. евро.
___________________________________________________
Групите на Окзан и Сенавиен отчитат за най-големите си компании приходи респективно от 167 млн. евро и 69 млн. и скромни печалби от 3,1 млн. и 5,8 млн. евро.
___________________________________________________

МОИ ДОПЪЛНЕНИЯ КЪМ АНАЛИЗА:

**** групата около Сеневиан е свързано лице с Васил Божков, така че той е фактически монополист у нас в тази дейност. Основната фигура в тази група са Стефан Найденов и синовете му. Найденов се сочи като свързан с ДС и съдружник на Васил Божков в Еврофутбол. Божков има много стабилни политически връзки във всички партии без изключение, лични с много политици, вкл. и роднински – например със Стефан Софиянски, на който една от дъщерите се взе с един от синовете на олигарха

**** голям бос в хазарта е Валтер Папазки. Папазки е известна криминална фигура Тази мутра беше обвинена за няколко убийства, осъдена за едното от тях и освободена много бързо – предсрочно от затвора за добро поведение. Брат му е също прочут в тази среди – Георги Георгиев- Културиста беше издирван дълги години, вкл. и чрез Интерпол и непосредствено преди Коледа мин. година се предаде сам. Той също е осъден за убийство.

**** като свързана с двамата братя в различни аналози изскача и фирмата „Евро геймс технолоджи“ с оборот от 356 млн. лв. (59 място в България сред големите компании) Тя е основен вносител на ротативки, игрални съоръжения и др. у нас. От една от съдружниците в нея Мария Каменова връзки водеха и към взривения бос от СИК Стоил Славов. Печалбата е да се оближеш – около 40 стотинки на всеки лев. Дружеството има и голяма международна дейност, като вкл. доставя съоръжения за хазарта в Латинска Америка.

МАНИПУЛАЦИИ? ИЛИ ПРАНЕ? ИЛИ…

За мен възниква още един проблем, свързан с «игрите на щастието»
От приходите се плащат комисионни за търговци на едро, за дребните – 6%, съществуват разходи по отпечатването на талоните, разходи за реклама, която е огромна по обем, разходи за персонал и т.н.
Най-сетне по закона за хазарта поне 50% от приходите трябва да са заделени за печалба на играещите. И има данък от 15% върху приходите.
Обаче като се погледне размера на печалбата, тя не кореспондира с тези фактори и е непропорционално висока.

Следователно хипотезите са две – броят и размерите на печалбите са значително по-ниски от обявените от една страна, от друга – перат се пари.
Според моите данни има катастрофален спад в броя на идващите у нас чужденци-туристи, играещи хазарт и техният дял от оборота вече под 20% .
Седмичните приходи от хазарта според данните са около 58 млн. лева. При около половин милион играещи, ако изключим приходите от чужденци, това прави около 100 лв. на човек или към 400 лв. месечно.

Понеже този обем на приходите звучи доста невероятно за обемите на вътрешния ни потребителски пазар и средния стандарт на хората у нас , отново трябва да се предположи хипотезата за пране на пари.

Ще отбележа, че България е с най-ниското облагане в ЕС за хазарта и с едно от най-високите за стоките от първа необходимост.

Григор Лилов