Намериха й работа

След приключване на родното европредседателство, в което празното говорене, колоритните клипове, подаръците и друсането на хора бяха много повече от свършената работа, и след „бобмастичния“ форум 16+1 на страните от Централна и Източна Европа плюс Китай, от който произтекоха едиствено и само новини от бъдещето с неясен край, най-после изплува отговорът на един въпрос, който си задаваха много хора в държавата. А той е: Каква работа ще намерят на отличничката на Борисовото правителство Лияна Павлова? Професионалният път на Лилето започва около европарите, преминава през няколко държавни ведомства, през 2009-а тя стана заместник министър на регионалното развитие, а през 2011 г., когато Росен Плевнелиев се настани на „Дондуков“ 2, тя беше посочена от Борисов за министър на същото това строително ведомство. В началото на третия мандат на Борисов, когато се очакваше Павлова да е вицепремиер – без значение на какво, Бащицата изненадващо я тури за министър на европредседателството. Което пък вече приключи и на всички бе интересно какво ново пристанище ще й бъде намерено.
Е, вече стана ясно, че Павлова ще оглави нещо, което ще се нарича Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Туй нещо било договорено на прословутата среща 16+1, с която ни проглушиха ушите. Иначе какво и дали въобще нещо ще произтече от нея предстои да разберем в далечно бъдеще. Павлова обаче щяла да създаде център, в който да учи китайския бизнес как се работи в Европа. Потресаващо! Че Лилето е важна за ГЕРБ и за Борисов на нас в държавата ни е напълно ясно и е напълно разбираемо, че тя получи една такава синекурна длъжност, на каквато беше и досега. Неразбираемо е обаче как китайците барабар с другите държави от Централна и Източна Европа са склонили да ги ръководи представител на държава, в която китайските инвестиции са най-малко от целия регион. Нашите съседи ни изпреварват в пъти по привлечени инвестиции от Китай, което означава само едно – че ние за пореден път сме чакали планината да дойде при нас. Сега обаче гласят кадър на Борисов да учи китайците на бизнес в региона. А може би никой не очаква от нея да свърши някаква работа?
На този форум също било договорено с 1,1 млрд. евро да се насърчава сътрудничеството в селското стопанство. Физическото измерение на тази договорка е комплекс до София с модерен конгресен център и първокласни развлекателни и бизнес площи. Та там щяло да има и демонстрационна селскостопанска зона и изследователски център. Айде стига бе, ще правите земеделие с бизнес комплекс, в който за цвят ще наименовате някаква агрозона? Иначе, ние изследоветелски център си имаме, нарича се Селскостопанска академия. Що не дадете на учените тия пари!

Мая Йовановска

http://duma.bg

loading...