Напрежението между Косово и Сърбия ескалира

epa09688837 Serbian President Aleksandar Vucic addresses the media after casting a ballot during the referendum on constitutional changes in Belgrade, Serbia, 16 January 2022. Voters in Serbia decide on whether to change the constitution to create a more independent judiciary in line with the European Union standards, needed for Serbia's EU membership bid. EPA/MARKO DJOKOVIC

Вучич призова за запазване на мира на всяка цена

Напреужението между Косово и Сърбия ескалира като в причина за това се превърнаха новите правила, които щяха да принудят косовските сърби да заменят личните си документи, издадени от властите в Сърбия, с такива, издадени от косовските власти.

Освен това хората, трябваше да заменят регистрационните табели на автомобилите си, издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Тези правила трябваше да влязат в сила в полунощ, но след консултации със Съединените щати и Европейския съюз, бяха отложени.

Стотици косовски сърби издигнаха барикади и блокираха пътища, по които се стига до границата със Сърбия, за да изразят недоволството си от намеренията на правителството в Прищина.

Сръбският държавен глава Александър Вучич призова всички да се опитат да запазят мира, “на почти всяка цена“.

„Има все по-малко готовност да чуят молбите ни и моята молба днес към всички е да се опитаме да запазим мира на почти всяка цена. Още веднъж се опитвам да помоля всички – албанците да се опомнят, сърбите да не се поддават на провокации и да не правят нищо, което може да доведе до някакъв конфликт. Всичко, което мога да кажа, е, че ще искаме мир и ще търсим мир. Но веднага трябва да ви кажа: няма да има капитулация и Сърбия ще победи. Ако посмеят да преследват сърби, малтретират сърби, убиват сърби – Сърбия ще спечели. Това е всичко, което имам да кажа“, заяви сръбският държавен глава.
Източник: standartnews.com