Напрежение в Брюксел

Ще бъдат разгледани мерките за преодоляване на енергийната криза

Европейската комисия свика спешна среща заради енергийната криза, която трябва да се проведе до края на месеца.

На нея ще бъдат разгледани мерките за преодоляване на енергийната криза, под напора на която се намира Европа.

Новината пред TV3 бе съобщена от испанския вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства Тереса Рибера.

„Разполагаме с набор от мерки, които до голяма степен ни напомнят на това, което правихме в Испания през годината“, каза вицепремиерът.
„Ще трябва да видим какви точно условия ще предложи Европейската комисия преди тези заключителни преговори, преди одобрението на регламентите на 30 септември, очевидно преди края на месеца, на извънредното заседание на Съвета по енергетика, което председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще свика отново“, каза тя.

Енергийната криза в ЕС се задълбочи в началото на юли с първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за няколко държави от ЕС, свързани по-специално с проблеми с поддръжката на турбините на газопровода „Северен поток“ поради западните санкции срещу Москва.

След това ЕК призова държавите от ЕС да се подготвят превантивно за пълно спиране на доставките на руски газ и представи план за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от всички държави членки в периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г., предаде БГНЕС.
Източник: standartnews.com