НАП изненадващо включи Пеевски в „Барселонагейт“

Депутатът от ДПС Делян Пеевски изненадващо се оказа свързан с проверките на данъчните по „Барселонагейт“. Това става ясно от отговори на НАП до гражданско сдружение БОЕЦ по скандала. Организацията получава две писма след запитването си към приходната агенция – едното е подписано от шефа Румен Спецов, а другото от зам.-изпълнителния директор Георги Димов. В първия отговор се дава информация единствено за скандала с къщата в Барселона, която се свързва с бившия премиер Бойко Борисов, но във втория отговор се съобщава и за възложена ревизия на Пеевски, която е приключила на 27 ноември 2021 г. От БОЕЦ твърдят, че Пеевски не е бил включен в сигнала им за къщата в Барселона. Той изобщо не е бил замесван досега в казуса. Затова действията на данъчните в тази посока са изненада.

Във връзка с „Барселонагейт“ приходната агенция съобщава, че към момента текат няколко ревизии. Единият от проверяваните е Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава, за когото се установява дали има задължения за периода 01.01.2015 г. – 31.12.2020 г. От писмото, подписано от Румен Спецов, става ясно, че с оглед изясняване статута на Георги Йовчев и извършените от него разходи и придобивания на имущество и доходи на територията на Испания на 08.11.2021 г. е образувана административна процедура за обмен на информация между компетентните органи на България и Испания, поради което производството е спряно. Към настоящия момент отговор по направеното запитване не е получен.

Възложена е ревизия и на собственика на фирмата „Спортни имоти Приморско“ Йордан Христов, който сключи брак с мис „Бикини“. Проверката спрямо него касае единствено 2020 г. и все още не е приключила. Приключила е обаче ревизията на дружеството му, която установила, че „Спортни имоти Приморско“ има допълнителни задължения, които не попадат в обхвана на Наказателния кодекс.

Сред ревизираните от НАП са и бизнесменът Александър Чаушев, който се афишира като собственик на къщата в Барселона, близкият до Борисов – Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, както и бившият директор на „Лукойл България“ Валентин Златев. Техните ревизии не са приключили към настоящия момент, пише в писмото на НАП.

На този фон прави впечатление, че само ревизията на Пеевски е приключила светкавично – за месец и половина. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, че депутатът не дължи нищо. Ревизията започна на 5 октомври 2021 г., след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в международното разследване „Досиетата Пандора“, като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Като депутат Пеевски е длъжен да обяви всички свои фирми в декларацията си по публичния регистър. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, „никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“. По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират. Данъчните явно не са се впечатлили от този факт.

„СЕГА“ припомня

Приходната агенция подхвана скандала „Барселонагейт“ на 27 февруари 2020 г., след като гражданско сдружение БОЕЦ публикува документи, от които става ясно, че бащата на манекенката Борислава Йовчева е вложил 1 750 000 лв. като капитал в испанската фирма Emma BGS SL, чието седалище е именно луксозната къща в Барселона и се разследва от испанските власти за пране на пари. Същото дружество имаше и луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град – Paseo de Grácia. Бутикът беше моментално опразнен и затворен след публикациите на испанския вестник „Ел Периодико“, че покрай разследването изскача и името на българския премиер.

Междувременно следите около скандала с луксозната къща и младата манекенка Борислава Йовчева, свързвана с премиера Борисов, започнаха старателно да се замитат. Имението в Барселона, за чийто собственик се афишира бившият директор в „Лукойл България“ Александър Чаушев през компанията Numin Invest S.L, бе обявено за продан с първоначална цена над 2 900 000 евро.

Затвореният бутик и фирмата Ema BGS S.L. пък бяха купени от съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, показа разследване на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD). Магазинът е станал собственост на Росица Велкова – бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тя от своя страна го е продала на бившата съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски.

Бизнесменът Йордан Христов, който представлява офшорката Palms Enterprises, инвестирала заедно с бащата на Йовчева 875 хил. евро в луксозния бутик в Барселона и фирмата Ema BGS S.L., изненадващо сключи брак в режим на разделена имуществена общност с бившата манекенка. Пред репортер на разследващия сайт „Биволъ“ Христов коментира, че детето на Йовчева не е от него, а бракът бил грешка. Той не отрече и познанството си с премиера Бойко Борисов.

Самият Бойко Борисов отрича всякаква връзка със скандала.

Прокуратурата у нас е доникъде с разследването на Барселонагейт. Пред комисията LIBE на европарламента в Брюксел главният прокурор Иван Гешев обясни, че разследването в България не е приключило, защото се чака от отговор от испанските разследващи. „Информация по дела се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор. Посочено е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. И няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон“, каза Гешев пред журналисти.

https://www.segabg.com/