НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕ Е ПЛОЩАДА

Интересни дискусии има в предизборната кампания. Трябва ли да има млади и неопетнени от политиката хора в управлението? И трябва ли само висшисти и образовани хора да стават депутати?

И двата въпроса са риторични, поне за мен. Разбира се, че трябва да има млади хора в политиката, иначе откъде ще се появят опитните възрастни политици 🙂 . Младите носят енергия и нови идеи. Но тяхната енергия трябва да се съчетава с опита и зрелостта на по-възрастните политици и взаимно трябва да се допълват. Аз категорично отказвам да деля политиците на млади и стари, на жени и мъже, розови и пембени и т.н. Или са политици, или не са. Това не е професия, в която пол, раса, етнос, вяра или нещо подобно определят какъв политик да бъдеш. И да се търси подобен признак е меко казано, незряло от страна на обществото. Преценката следва да е по други критерии.

Относно образованието. Многократно съм подчертавала, че аз съм за управление чрез меритокрация. Тоест власт на знаещите и можещите. Съжалявам, но хора със средно образование и без професионален опит в някой от важните за държавата ресори, нямат работа в управлението. Народните хора са добри за маса и за обсъждане как България да стане на три морета, след като се пият три ракии. В управлението трябват икономисти, юристи, лекари, учители, инженери, еколози и т.н. специалности. И изобщо не съжалявам за мнението си, че шофьори и сервитьори, без значение какви големи, златни, горещи и прочие сърца имат, нямат място там. Просто няма да знаят какво да правят.

Много ми опонират, че вече били видели тези „с купените дипломи“ какво били направили. Да напомня, че точно те си избират тези с купените дипломи и с никакъв житейски и професионален опит, аз за такива не съм гласувала. И да ви обясня – не всеки висшист е с купена диплома. Изумително ще бъде за вас да разберете, че има много хора с отлични дипломи, които са работили по специалността си, разбират какво работят и кариерата им не е свързана с политиката и с партии, а са се доказали извън тях. Вие обаче настоявате да избирате първосигнално. Но пък ние, останалите, трябва да търпим резултата от грешките ви. Системните ви грешки. Какво не разбрахте за 33 години?

Избрахте си Борисов. Въпреки постоянното ми напомняне, че тоя човек е един пожарникар, който няма нито образованието, нито подготовката да управлява. Опонирахте ми, че това не било срамна професия и интелигентните вече сте ги били видели. Вие си го избрахте, не аз. Народният човек, който ви кефеше, че прилича на вас и не бихте го различили от другите ви познати на маса в кръчмата например. Избрахте го, защото говори като….според мен простак, но според вас като народен човек. 13 години го търпяхме, защото не виждахте нищо лошо един пожарникар да управлява държавата.

Казах ви и за Кирил Петков. Че внесени отвън хора не разбират българската действителност и политика. Че този човек не се е доказал в професия или поприще. Че не говори като образован човек. Но се хвърлихте за пореден път от високото, а аз бях заклеймена, че не харесвам младите и образованите и завиждам.

Сега се прехласвате по пишман патриотите. Не мислите. За пореден път. Спорите, че сервитьорки и шофьори били подходящи, даже по-подходящи от мен например, за Народното събрание. Дори не разбирате какво се прави там, но сте сигурни, че защото крещят най-гласовито по протести и се търкалят най-атрактивно по асфалта, са подходящи да ви управляват. Тези хора обаче не знаят как се правят закони. Могат много професионално, с финес и елегантно да ви поднесат кафе, това не го оспорвам. Но в законодателството ще са като коне с капаци и ще натворят поразии, от които ще страдаме всички. Не защото са лоши, а защото нито са учили за това, нито са способни да правят закони.

В политиката не са важни възраст, красота, смелост, децибели при говорене. Важни са знания, опит, почтеност, морал, образование, професионализъм. Това, че някой изглежда добре, не означава, че в Народното събрание може да прави нещо друго, освен да краси залата и да взема заплата. Или по-лошо – да прави популистки изказвания, които много ще ви кефят, но от тях няма да има никаква реална полза. Защото Народното събрание не е площада. Но не го разбирате.

Сиромахомилството и андрешковщината ще ни убият като народ. Ние не търсим най-знаещите и можещите да ни управляват. А търсим най-кресливите и лъжливите. Не искам да съм лош пророк, но ако не си променим съзнанието, скоро ще приключим като народ. Елементарна еволюция – който не може да взема добри решения и да се приспособява и да се учи от грешките си, рано или късно приключва.

Бог да пази България, защото ние не можем!

Елена Гунчева