Нарочно е

Консултативният съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, бе провален. Един куп министри „внезапно“ се сетиха, че имат „важни международни ангажименти“. Сякаш показването на фалшиви усмивки пред знайни и незнайни чуждестранни лидери ще заличи като с магическа пръчица корупционните практики у нас.
Радев привика партийните лидери, министрите, началниците на разузнаването и важните хора в съдебната система, за да се опита да намери пресечните точки в търсенето на адекватни мерки за борба с корупцията. Темата на КСНС бе обявена преди повече от месец. Участниците в съвета са потвърдили участието си. Как така всички внезапно хукнаха по света точно, когато трябваше да се вземе важно решение?
Няма как да не е нарочно, каквото и да ни обясняват. Антикорупционното законодателство би трябвало да е приоритет пред поредния протест на оръжейници. Създаването на рестрикции за крадците по високите етажи и спирането на облагодетелстването на политици и висшата администрация касаят цялата държава. ГЕРБ повтарят често, че темата им била приоритетна. Уж на първо място, но като стана въпрос за дебати и консенсус, си биха камшика.
Управляващите нарочно бойкотираха КСНС. Може би са го направили с вътрешното злорадство, че го правят напук на държавния глава. Напоследък всичко правят на инат като сърдити деца.
Какво говори обаче фактът, че управляващите се скатават от темата за антикорупцията? Нима не им е важна? Или пък ги е страх, че случайно законотворците ни ще измислят работещи правила, които спират всички подобни практики? Какво ще се случи тогава с всички „Суджуци“, братовчеди, кумове, сватове, роднини и близки на гербаджийските чорбаджии… Антикорупцията ни е приоритет, ама друг път. Това беше сигналът от вчерашния ден.
КСНС може би щеше да произведе някакво общо становище. Макар и на ръба на кворума се движеше добре до момента, в който не дойде ред на консенсуса. Точно тогава заизлитаха едни ми ти самолети, пренаредиха се ангажименти и приоритети…
Дори иначе приказливият Бойко Борисов се изниза от президентството, без да каже и думичка за проваления КСНС. Тихо, почти по терлички се измъкнаха и останалите представители на управляващото мнозинство. Сякаш ги беше срам да се изправят пред медиите и да си признаят, че само са им загубили времето. Една Цецка Цачева се хвърли на амбразурата да чисти имидж на избягалите другарчета.
Два часа отне на правителствения пресцентър да измисли „извинителна бележка“ на бегълците от КСНС. Почти звучи реалистично, че видите ли управляващите са много заети да градят имиджа на България пред света. По ирония на съдбата, отиват уж на форуми, които бистрят сигурността. Нашите обаче отиват с кошница, пълна с нерешени проблеми, отговорността за които в много отношения е изцяло тяхна.
Въпреки показния бойкот, ГЕРБ обясняват, че война с президента нямало. Само времето ще покаже дали гърмят по него с халосни патрони. Поне до момента военната им тактика куца, за съжаление спъва и развитието на страната

Павлета Давидова

http://duma.bg