НАТО и играта „Конче и Ездач”

Китайски проект за триполюсен свят започва да прозира

В Брюксел и Женева Байдън се обръщаше главно към американската аудитория

Според генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг на срещата на върха на НАТО в Брюксел в историята на алианса се разгръща нова страница. В съвместно изявление ръководителите на страните-членки очертават пътя пред алианса до 2030 г. А пътят еднозначно е борба за защита от врагове, само така се оправдава съществуването му. Към историческия враг Русия вече е добавен и Китай. Чрез НАТО Вашингтон цели с един куршум да улучи двете големи цели.

А те стават все по-силни, отхвърлят васалитета, значи трябва да бъдат ограничавани и наказвани. САЩ не могат да си се представят без НАТО, нямат никакъв друг инструмент да държат под плътен контрол Европа и да ползват европейците за свои цели. Ако НАТО е без враг, какъвто всъщност няма, САЩ го произвежда. Без тази геополитическа схема биха били една от големите сили на планетата. С нея претендират да са свръхрсилата, от когото всички други трябва да треперят.

Една от психологическите ролеви игри, предназначена за развиване на внимание и пространствена ориентация у децата, е наречена „Ездач”. Участват две деца – предното е „Конче” с изпънати зад гърба ръце, които е хванало зад него другото,„Ездачът”, за да го насочва към някаква етапна цел. По този модел САЩ обяздват Европа и в хода на Студената война я насочват срещу СССР и комунизма.

Докато съветската империя е свърхсила, „ездачът” все пак осигурява на „Кончето” чул, овес и витаминни добавки. После спира, консумирайки предимно самостоятелно огромните придобивки от закриването на Варшавския договор и соцлагера. НАТО обаче може да потрябва и „Ездачът” насочва европейските натовци срещу „световния тероризъм”, „авторитарните режими” и в защита на Ония им ценности.

Междувременно с няколко широки крачки като икономическа свърхсила се възправя Китай. Възродената древна Поднебесна империя в глобализационното състезание практически надбяга и надскочи обективно западащата американска. При това по нейните правила, с нейните средства и методи. Превръщайки се в световната работилница, завзе огромно пазарно пространство, което САЩ и Запада имаха за свое. Закономерно рязко нараства политическата и идеологическата тежести на Пекин. Чрез пазарен социализъм и под ръководството на компартия.

Страшен удар за неолиберализма. С неколкократно повишаване на качеството на живот в страната и на отбранителната u способност. Около 800 милиона китайци сравнително спокойно планират бъдещетоси, оттам е и масовото одобрение за политиката на властите. В Щатите със знак кресчендо продължава антиутопията. Опитва се неолиберална диктатура.

Актуализиран е съществувалият през 50-те години на м. в. маккартизъм, днес обект за „лов на вещици” са „белите супермасисти”. В доклад на разузнавателната общност от март се казва, че белите супермасисти и въоръжените групировки са най-голямата заплаха от вътрешен тероризъм.124-ма бивши американски генерали твърдят, че „САЩ повече от всякога се борят да оцелеят.”

Президентът Байдън сочи за главна заплаха за САЩ привържениците на „бялото превъзходство”, призовава да се „възстанови доверието между правозащитните органи и хората, на които служат”. Белият дом излиза с национална стратегия „за борба с вътрешния екстремизъм.” За оцеляване иде реч! Комплексът от крайно неприятните за САЩ дадености принуждава Байдън в Брюксел и Женева да се обръща главно към вътрешната аудитория.

За това са го готвили съветниците, това и направи сравнително успешно с по-малкогрешки от очакваното. Путин му сложи рамо с подчертано уважително отношение. Байдън очевидно подобри отношенията с европейските съюзници по Г-7 и в НАТО. Така благоприятно се открои от предшественика си Тръмп, възлова лична задача е за него. В същата посока са и някои стъпчици в срещата му с руския президент, особено създадените предпоставки за бъдещи взаимоизгодни преговори.

Мероприятието не донесе пробив, но се оказа примирително и психотерапевтично за двете страни. Самоутвърдително за Байдън като лидер, отлично инструктираните за целта щатски медии ще правят от своя страна всичко в тази посока. Такъв е по-малкото зло за Москва. Знаят, че сега „партньорите” са принудени да се пазарят, но при първа възможност ще ги ударят, както преди Саддам, Кадафи и други. Заявил е все пак, че САЩ и Рycия са „две велики cили”и е оценил pолята на Рycия в cветовните дела. А на великите се признава право на периферия.

Ето защо в Прибалтика и особено в Киев са паникьосани, долавя се склонност към бъдещо съгласие за оформяне на геостратегическа тройка САЩ-Китай-Русия. Китайският проект за триполюсен свят започва да прозира. Тройката в китайската митология, философия и медицина има важно значение. Ценности на даоизма са „трите съкровища” – състрадание, умереност и смирение. „Дао ражда едно – Тай цзи, едно ражда две – Ин и Ян, две раждат три – Петте елемента, а три – всичко друго.

Всяка система има три съставки: първата – сакралното знание и посветените в него водачи; втората – ритуалът за вкарване на правила и поведенчески стереотипи; третата – фолклорът като довеждане на ритуала до битовите представи на непосветените. Сложно, бавно, но много трайно. Приложимо и в политиката, така работят в Пекин. През 2008 г. третата космическа държава Китай изстреля за трети пилотируем полет космическия кораб „Шънджоу-7” (Вълшебна лодка) с трима пилоти за три денонощия.
По това време в САЩ започна т. нар ипотечна криза, последствия още има. Не може империалистическият Запад да вникне в сакралното им знание и да проумее ходовете на техните посветени. През 2018-а китайският парламент направи Си Дзипин практически пожизнен ръководител, през 2020-а и на Владимир Путин в руската Дума разрешиха още два мандата…

Преди две години френският президент Макрон заяви: „НАТО е в мозъчна смърт, а Европа е на ръба на бездна и е време да се събуди”. С Тръмп европейските елити дремеха осиротели, сега Байдън ги приласкава. За да насочи НАТО за войни по цялата планета. Сами САЩ не могат да удържат хегемонията. С англоезичните си съюзници – също. И с натовците от Европа няма да се получи.

Нищо не спечелиха и нищо не решиха те за 20 г. в редица военни операции в Азия и Африка. Придобиха зли врагове, вкараха мнозина у дома си. Докато вътре не затрещят яко, САЩ чрез международната си общност ще се силят да „сдържат” Китай и Русия. Поразсънена, Европа е активна в „сдържането” главно словесно. Голяма изненада би било развалянето на инвестиционното споразумение на ЕС с Китай или пълният отказ от руските газ и петрол.

Мъмрят противниците за едно-друго, бъркат им се във вътрешните работи, най-вече дразнят за правата на човеците. В Москва „сачмите” им получиха тежки удари, в Женева Путин ясно заяви, че ги разглежда като чужда враждебна агентура. Пекин твърдо предупреди НАТО „да не използва китайските легитимни интереси и права като извинение за манипулиращи политики… да не изнасят лекции на други страни.”

Съвсем навреме шефът на Пентагона Лойд Остин заяви, че войната с Китай може да започне поради малък инцидент, тъй като няма механизъм за предотвратяване на подобни ситуации. САЩ едностранно разрушиха подобни механизми и цели договори с Русия, доближиха се с войски пределно плътно до границите u. Значи и в Европа е напълно възможна война по същия модел. С разгръщането на Триморската инициатива става още по-близка и възможна.

Към договарянето на триполюсния свят предстои движение на пристъпи и напред-назад. От което за властимащите в София следват сложни и непопулярни избори, опасни и трудни задачи. Но те…

Д-р Илия Илиев

trud.bg