НАУКАТА vs ПРИНУДАТА

Първо да декларирам, че принципно смятам ваксините за достижение на науката и медицината.
Но, когато налагаш принудителен „зелен сертификат“, основаващ се на каквато и да е медицинска мярка, в т.ч. и ваксина, трябва да можеш да докажеш, че:

– той има епидемиологична стойност за предпазване на населението от каквото обещаваш и в каквото ги увещаваш;

– да информираш хората на достъпен език, честно и научно обосновано, а не на базата на политически лозунги, ултиматуми и медийни манипулации;
– да дадеш право на информиран избор (освен ако не криеш умишлено информация);
– да дадеш гаранции за това, което налагаш и компенсации ако не се окажеш прав.

В противен случай е измама, заблуда, създаване на неистинни очаквания.
Какво показва научно проучване публикувано миналата седмица в американското списание Science*.

Вариантът Delta стана доминиращият щам на коронавируса в Съединените щати, но и трите ваксини срещу COVID-19, достъпни за американците, са загубили част от своята защитна сила, като ефикасността на ваксината е спаднала между 35% и 85%, според новото проучване.

Изследователи, които са прегледали записите на близо 800 000 американци, установяват, че в началото на март, точно когато вариантът на Delta се наложи в американските общности, трите ваксини са приблизително еднакви по способността си да предотвратяват корона инфекция. През следващите шест месеца, обаче, това се променя драстично.

До края на септември двудозовата ваксина срещу COVID-19 на Moderna, измерена като 89% ефективна през март, е останала само с 58% ефективност.

Ефективността на ваксините на Pfizer/BioNTech, които също използват две дози, е паднала от 87% на 45% през същия период.

И най-поразителното е, че защитната сила на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е спаднала от 86% на само 13% през тези шест месеца.

Това е положението -пазете се сами, бъдете отговорни и не ходете болни на работа, на училище и навън, докато не се излекувате напълно. Ако някой (било то институционален представител) Ви обещава чрез ограничения на правата Ви, че ще се погрижи по-добре за Вас; и твърди, че защитава интересите Ви и тези на Вашите близки по-добре от самите Вас; и когато Ви обяснява, че не сте в състояние да разбирате и преценявате тези негови действия; искайте доказателства, гаранции, компенсации и носене на отговорност, в противен случай може да бъдете подведени и да пострадате сериозно.

ttps://www.science.org/doi/10.1126/science.abm0620

* Science Magazine, е научно списание на Американската асоциация за съдействие развитието на науката (на английски: The American Association for the Advancement of Science, AAAS), представящо най-новите открития в областта на науката по света. Смята се (наред със списанието Nature) за едно от най-авторитетните научни списания.

Антония Първанова